Dünden Bugüne SAMBO

Sambo, SAMozashchita Bez Oruzhiya (silahsız kendini savunma) anlamına gelen bir Sovyet savaş sanatı ve dövüş sporudur . Dövüş sanatlarının modern formlarından biridir ve aynı zamanda United World Wrestling tarafından üçüncü uluslararası güreş stili olarak kabul edilmiştir. Jujutsu, Judo ve diğer dövüş sanatı türlerinden esinlenmiştir ve çoğunlukla kendini savunma sanatı olarak anılır.
Bu sporda iki kişi belirli kurallar ve düzenlemeler dahilinde birbirleriyle mücadele ederler. Müsabakada sporcular birbirlerine farklı teknikler uygular ve yaptıkları tekniklere göre puan alırlar. En yüksek puana sahip sporcu maçı kazanır. Sporcular ayrıca birbirlerine farklı kilitler veya boyun eğdirme teknikleri deneyerek maçı kazanabilir ve maçı zamanından önce bitirebilirler.
Sambo sporcuları bu spora hakim olabilmek için zorlu bir eğitim sürecinden geçerler. Sporcular, minderde vuruş ve boğuşma yeteneğine sahip olmalıdır. Maç çok fazla teknik gerektiriyor. Maçta başarılı olmak için spocuların farklı tekniklerde başarılı olmaları gerekir.
Sporcuların çevik ve esnek olması ve maç boyunca kullanılan farklı türde atışlar, eklem kilitleri, vuruşlar, tekmeler ve boğuş tekniklerini öğrenmesi gerekir. Bu spor, tüm teknikler üzerinde mükemmel kontrol gerektirdiğinden, sanatı öğrenmek yıllarca eğitim ve özveri gerektirir.

SAMBO’NUN KISA TARİHİ
Sambo, çoğunlukla Vasili Oshchepkov ve Viktor Spiridonov’un bireysel çabalarıyla Rusya’da ortaya çıktı . Başlangıçta, Sovyet ordusunun göğüs göğüse muharebe tekniklerini geliştirmek için bu sporu icat ettiler. 1923’te Oschepkov ve Spiridinov, Kızıl Ordu’nun göğüs göğüse muharebe sistemini geliştirmek için Rus hükümetiyle işbirliği yaptı.


BUGÜN
1968’de FILA , Sambo’yu uluslararası güreşin üçüncü stili olarak kabul etti . 1985 yılında, Sambo topluluğu kendi organizasyonu olan Uluslararası Amatör Sambo Federasyonu’nu (FIAS) kurdu . 1993’te FIAS, her ikisi de aynı isim ve logoyu kullanan iki organizasyona ayrıldı ve iki grup genellikle FIAS “Doğu” (Rus kontrolü altında) ve FIAS “Batı” (ABD ve Batı Avrupa kontrolü altında) olarak anıldı. . Bu bölünme, zamanın Soğuk Savaş siyasetinin son günlerinin yanı sıra Sovyetler Birliği’nin son dağılmasının bir yansıması oldu. ABD’de, sporu düzenleyenler arasındaki anlaşmazlıklar ve 1990’larda Brezilya Jiu-Jitsu’nun yükselişi , birkaç Sambo sporcusunun başarısı on yıl sonra popülaritesini artırmadan önce Sambo’nun büyümesini yavaşlattı. 2005 yılında FILA, FIAS “West” ile bir anlaşmaya vardı ve 2008’de FILA, Sambo’ya yaptırım uygulamasına tekrar son verdi ve Sambo artık UWW sadece FIAS Spor Sambo’nun uluslararası rekabetini onaylıyor. 2014 yılında FIAS ve FILA bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu, Sambo’yu UWW’nin tanınan listesine geri koymasa da, birliğe doğru ilerliyor ve sporun tanıtımı ile ilgili gelecekteki ‘saha savaşlarını’ engelliyor. Benzer bir anlaşma FIAS ve Uluslararası Judo Federasyonu tarafından 2014 yılında da imzalandı. Hem FIAS hem de Dünya Combat Sambo Federasyonu, uluslararası combat sambo yarışmasına ev sahipliği yapıyor. Amerikan Sambo Birliği 2004 yılından beri ABD ve Kanada’da serbest stil sambo turnuvalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte sambo, tarihte ilk kez 27. Yaz Üniversitesi Oyunlarına dahil edildi. FIAS , 2020 Olimpiyat Oyunlarında Sambo’yu değerlendirmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) bir başvuruda bulundu ve 2010-2013 Uluslararası Spor Basın Birliği’nde (AIPS) bir Sambo komisyonu oluşturmaya karar verdi. 30 Kasım 2018 itibariyle, Sambo gerçekten de IOC tarafından geçici olarak tanındı.2020 yılında IOC tarafından tam olarak tanındı. Bu yakın ilişki, küresel popülariteyi ve medyanın Sambo üzerindeki vurgusunu yeniden tesis etti.


KATILAN ÜLKELER
Dövüş sanatlarının en modern formlarından biri olmasına rağmen, Sambo evrensel çekiciliği ve benzersiz teknikleri nedeniyle bugün birçok ülkede uygulanmakta ve müsabakaları yapılmaktadır. Rusya’da çok ünlü olmasına rağmen, popülaritesi yavaş ve istikrarlı bir şekilde tüm dünyaya yayılıyor. Farklı dövüş sanatlarından sporcular Sambo yapmaya başladılar.
Sambo’nun uygulandığı, müsabakalarının yapıldığı ve oldukça popüler olduğu 98 ülkeden başlıcaları Rusya, ABD, Kanada, Bulgaristan, Beyaz Rusya, Moğolistan, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Venezuela, Sırbistan ve Japonya’dır .


SAMBO – MÜSABAKA ALANI
Maçlar 11×11 metre ölçüleri ile 14×14 metre ölçüleri arasında olan bir müsabaka matı üzerinde yapılır. Maç alanı sentetik kumaştan yapılmıştır ve 5 cm veya daha az kalınlıkta pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Maçların yapıldığı ve aynı zamanda ana çalışma alanı olarak kabul edilen matın orta yüzeyi, 6 ila 9 metre çapında bir dairedir. Maç alanının kalan kısmı 2 ila 5 metre genişliğinde koruyucu alan olarak kabul edilir.
Maç alanının yerleştirildiği platform, her tarafta mattan 2 ila 5 metre daha geniş olacaktır. Maç alanının tüm yüzeyi, sert, yumuşak kumaştan veya pürüzlü dikişleri olmayan bazı sentetik malzemelerden yapılmış bir örtü ile kaplanmıştır.
Kaplama sıkıca gerilmeli ve sabitlenmelidir. Maç alanının orijinalliği ve sağlamlığı, Baş görevli, doktor ve yarışmayı yürüten kuruluşun temsilcileri tarafından kararlaştırılır.


SAMBO – EKİPMAN
Samboda kullanılan ekipmanlar; sporcular kask, eldiven, koruma vb. dahil olmak üzere farklı koruyucular kullanırlar. Sambo’daki üniforma, müsabaka sırasında sambovka ve kemerleri içerir. Bazı ekipmanlar aşağıdaki gibidir.


SAMBOVKA
Her seviyedeki sambo eğitimlerine ve yarışmalara katılmaya yönelik ceket veya kimono tipi bir malzemedir. Genellikle bir sporcu, aynı renk şort ve kemer eşliğinde kırmızı veya mavi renkli sambovka kullanır.


KORUYUCU MUHAFAZALAR
Sporcular tarafından her türlü yaralanma veya kazadan korunmak için farklı koruyucu ekipmanlar kullanılmaktadır ve bu ekipmanlar sporcuları rakibin ölümcül ve tehlikeli vuruşlarına karşı korumaktadır. Yaygın olarak kullanılan koruyuculardan bazıları şunlardır:
*Boks Kaskları – Bunlar çoğunlukla boks veya güreş etkinliklerinin çoğunda sporcular tarafından kafa yaralanmasına, kesiklere, sıyrıklara ve şişmeye karşı koruma sağlamak için giyilen dolgulu kasklardır. Genellikle bu kaskların yüzü açık, yumuşak veya sert plastik kulak kapakları ve çene ve başın arkasında kayışlar bulunur.
*Dişlik – Ağız, diş etleri, dudaklar, dişlerde yaralanmaları önlemek için sporcular tarafından ağız içinde kullanılan bir ağız koruyucudur.
*Kasık Koruyucular – Bunlar daha çok kasık bölgelerinde yaralanmaları önlemek için sporcular tarafından kullanılan bir iç çamaşırıdır ve çoğunlukla farklı güreş biçimleri veya şiddetli fiziksel aktivite içeren sporlarda kullanılır.
*Sambo Eldivenler – Eldivenler, sporcuların maç sırasında ellerine koruma sağlamak için ellerine taktıkları yastıklı kürelerdir. Bunlar, rakiplerin yaralanmalarını da azaltacak şekilde tasarlanmıştır.
SAMBO – NASIL YAPILIR?
Sambo, hem serbest stil güreşi hem de dövüş sanatlarını kavramsallaştıran, teknikleri ve güreş stilleri saldırıdan ziyade kendini savunma sporudur. Viktor Spiridonov ve Vasili Oshchepkov için, bu dövüş sanatının temellerini geliştirmek yıllar aldı ve onların ayrılmasından sonra spor, sporun birçok efsanevi öncüsü tarafından büyük ölçüde kavramsallaştırıldı, geliştirildi ve mükemmelleştirildi. Bu sporda, iki sporcu başlangıçta minderde karşı karşıya gelir ve her başarılı atış, boğuş veya kilit teknikleri için farklı puanlamalar vardır. Sporcular, maç sonuna kadar çeşitli atış teknikleri ve birbirlerine çeşitli tutuş, kırış, boğuş teknikleri yapmaya çalışır. Çoğu Sambo stili, sporcunun rakibini yere sert vurmasını yasaklar.
Hızlı vücut çalışması yerine kazananı belirleyen, çevik hareketler ve farklı kilitleme becerileridir veya maç sırasında bir rakip maçtan çıkarsa diğer sporcu kazanan ilan edilir. Aksi takdirde, maçın sonunda sporcuların aldığı puana göre kazanan belirlenir. Tutmaların, kilitlerin süresi ve kazanan ilan etmek için kurallar bölümünde açıklanan belirli kurallar vardır.
SAMBO – TEMEL STRATEJİLER
Başlangıçta, sambo, göğüs göğüse muharebeyi geliştirmek için temel bir dövüş sanatı olarak geliştirildi. Zamanla sanatın farklı biçimleri geliştirilmiştir. Çoğunlukla tüm sambo formatlarında, izlenen temel stil, Judo ile güreşin ortak bir sonucudur. Sporcular bacak kilitleme becerileri ve yer kontrol becerileri üzerinde gerçekten çok çalışırlar. Atış durumunda rakipler çoğunlukla tutuş ve boyun eğmeyi içeren farklı boğuşma tekniklerini takip eder.
Çoğunlukla Rus Sambosu söz konusu olduğunda, temel odak, maçı mümkün olduğunca çabuk bitirmeye verilir. Şu anda, Sambo’nun farklı dalları vardır, bunlardan sadece beşi dünya çapında tanınmaktadır. Bunlar: Sport Sambo, Combat Sambo, Self-defence Sambo, Freestyle Sambo ve Special Sambo. Bunlar arasında Sport Sambo, Combat Sambo ve Freestyle Sambo FIAS ve WCSF tarafından tanınmıştır.


COMBAT SAMBO
Tüm sambo biçimleri arasında, Combat Sambo, farklı vuruş ve boğuşma tekniklerini içeren sert bir güreş biçimidir. Bir bireyi her türlü duruma hazırlamak ve hayatta kalmak için geliştirilmiştir. Çoğunlukla askeri eğitim için geliştirilmiş ve kullanılmıştır ve yumruklar, tekmeler, dirsekler, dizler, kafa vuruşları ve kasık vuruşları gibi farklı sert tekniklere izin verir. Rus ordusunda, Combat Sambo yakın dövüşler ve kendini savunma için eğitim sporu olarak kullanılır.
Hem Sport Sambo hem de Self-defence Sambo tekniklerini içerir, ancak bunları farklı şekillerde kullanır. Combat Sambo sporcuları, Sport Sambo’ya benzer ceketler giyerler. Sporcular ayrıca; ek el koruması ve bazen de gövde ve baş koruması kullanır.


SPORT SAMBO
Sport Sambo, çok sayıda fırlatma, zemin çalışması ve teslimi içerir. Bu sambo formatı söz konusu olduğunda, Olimpik Serbest Stil Güreş veya Judo ile çok benzerliği vardır, ancak fark çoğunlukla üniformalarda, kurallarda ve protokollerde yatmaktadır. Örneğin, Judo’dan farklı olarak, Sport Sambo, jikleler hariç bazı bacak kilitlerine izin verir. Ancak Judo ile karşılaştırıldığında, kavrama ve tutma konusunda çok daha az kısıtlama vardır.
FREESTYLE SAMBO Freestyle Sambo, 2004 yılında Amerikan Sambo Derneği tarafından oluşturuldu ve spora eklendi. Sporun bu formatı, boğma tutuşları gibi belirli kurallar ve bu sporda izin verilen belirli boyun krankları ve bükümlü ayak kilitleri gibi diğer formatlardan farklıdır. Burada, hiçbir vuruşa izin verilmez ve sporcular oyun sırasında çoğunlukla fırlatma becerilerine ve hızlı zemin çalışmasına odaklanır.
SELF-DEFENCE SAMBO
Sporun bu formatı çoğunlukla bir kişiyi her türlü silahlı veya silahsız kuvvete karşı kendini savunmaya hazırlamak için kullanılır. Self-defence Sambo Aikijujutsu ile benzerlik gösterir. Bu stil, esas olarak banka çalışanları ve kadınlar gibi bireyleri nefsi müdafaa konusunda eğitmek için geliştirilmiştir.
SAMBO – KURALLARI
Sporcuya zaferin verildiği bazı durumlar.
 Hücum yapan sporcunun düşmediği ancak defans yapan sporcunun sırtüstü düştüğü veya hızla sırt üstü yuvarlandığı bir atış olarak da açıklanabilen tam atışlarda,
 Ağrılı bir tutuş sırasında rakibin pes etmesi, mindere veya rakibine iki kez dokunması, yüksek sesle pes diyerek boyun eğme işareti gösterdiğinde,
 Rakibine karşı toplam üstünlük sağladığı ve bir oyuncunun rakibinden 12’den fazla puan aldığında,
 Rakip maçtan elendiğinde,
 Teknik nedenler ve Uyarılarda.
TEKNİK SONUÇLAR
Bir maç berabere biterse, teknik eylemler için daha fazla puana sahip olan sporcu kazanan ilan edilecektir. Benzer şekilde bir maç durumunda, beraberliklerden kaçınmak için maksimum aktivite sayısına sahip olan sporcu kazanan ilan edilecektir. Her iki sporcunun da aynı değerlendirme puanlarına sahip olması durumunda, zafer maçlar sırasında daha fazla değerlendirilen tutma sayısına sahip olan sporcuya gider.
Bu bekletmelerin her biri, maçın sonunda sporcunun toplam puanlarını artıran belirli puanlara sahiptir. Benzer şekilde, maçın bitiminden sonra her iki sporcu da sıfır puan aldıysa, maç sırasındaki aktivite sayısı ile kazanan ilan edilir.
UYARILARA DAYALI
Her iki sporcunun da teknik puanı sıfır veya aynı sayıda uyarı olması durumunda, rakibine karşı son uyarı değerlendirmesini aldıran sporcu galip ilan edilir.
ELİMİNASYON
Bir sporcu belirli kuralları çiğnemesi veya bunlara uymaması durumunda maçtan elenir veya diskalifiye edilir.Bu durumlar şunlardır;
 Bir sporcu ikinci kez yasaklı teknik girişiminde bulunursa,
 Bir sporcu tıbbi müdahale için verilen iki dakikayı aşarsa, bu durumda sporcu tıbbi olarak maça devam etmek için uygunsuz ilan edilir.
 Doktorun kararına göre sporcunun kaçınılmaz bir hastalığı veya sakatlığı varsa,
 Sporcu maç sırasında üçüncü uyarıyı alırsa, matta bulunan üç görevli tarafından kararlaştırılabilir.
 Sporcu, ilk çağrının ardından 5 dakika içinde müsabaka alanına gelmezse,
 Rakibe, görevlilere veya maç hakemlerine karşı kaba, etik olmayan davranışlarda bulunulması veya rakip sporcuyla tokalaşmayı reddetmesi durumunda.
YASAK TEKNİKLER
Sambo müsabakalarında belirli teknikler ve eylemler tamamen yasaktır ve onu kullanan sporcu diskalifiye edilebilir. Bu tutmalardan bazıları aşağıdaki gibidir;
 Ağrılı bir tutuşla rakibin kafasına tutmak.
 Rakibin ağzını ve burnunu boğucu tutuşlar uygulamak veya sıkmak, nefes alma sürecini kesintiye uğratmak.
 Kasıtlı olarak ağrılı çizikler veya ısırıklar yapmak.
 Rakibin el ve ayak parmaklarını tutmak.
 Rakibin omurgasına ağrılı tutuşlar uygulamak veya başını kollar ve bacaklarla sıkmak.
 Kolları, bacakları veya elleri rakibin yüzüne dayamak.
 Ayakta dururken ağrılı tutuşlar uygulamak.
 Sarsıntıyla bekletme uygulamak.
 Topuk kısmından rakibin ayağına tutmak.
SAMBO – ŞAMPİYONALARI
Uluslararası Amatör Sambo Federasyonu (Fédération Internationale de Sambo) ve Dünya Combat Sambo Federasyonu (World Combat Sambo Federation) Sambo’nun uluslararası yönetim organı olarak çalışır ve dünya çapındaki tanıtım ve sambo etkinliklerinden sorumludur. 1993 yılında FIAS, FIAS Doğu ve FIAS Batı olmak üzere iki kuruluşa ayrıldı. FIAS East, Rusya topraklarında Sambo’nun geliştirilmesi için çalışırken, FIAS West, ABD ve Batı Avrupa ülkeleri için çalışıyor.
FIAS ve WCSF tarafından tanınan veya organize edilen dünya çapındaki belli başlı Sambo etkinliklerinden bazıları şunlardır:
 Avrupa Sambo Şampiyonası
 Avrupa Combat Sambo Şampiyonası
 Dünya Sambo Şampiyonası
 Dünya Combat Sambo Şampiyonası
 FIAS Dünya Savaş Sambo Şampiyonası
 Rus Silahlı Kuvvetleri Şampiyonası
 Sambo Dünya Kupası
 Dünya Dövüş Oyunları
SAMPO SPORT VE COMBAT YAŞ GRUPLARI VE SIKLETLERİ
Yaş Grupları
1.SAMBO SPORT – COMBAT
Alt Minikler 7-8 YAŞ Yıldızlar için 14-15 YAŞ
Üst minikler 9-10 YAŞ Ümitler için 16-17 YAŞ
Minikler için 11-12-13 YAŞ Gençler için 18-19 YAŞ
Büyükler için 20-21-22 YAŞ Üst Büyükler için 22-28 YAŞ
Müsabaka Sıkletleri
SAMBO SPORT – COMBAT
1.Alt Minikler
1- Erkek : -20-23-26-29-32-35-38-(+)38
2- Bayan: -19-21-23-25-27-30-32-(+)32
2.Minikler
1- Erkek : -30-32-35-38-41-45-49-53-57-62-67-(+)67
2- Bayan: -26-28-30-32-34-36-38-41-45-49-53-(+)53

  1. Yıldızlar
    1- Erkek: -40-42-45-48-51-55-59-63-68-73-78-(+)78
    2- Bayan:-32-34-36-38-40-42-45-48-51-55-59-(+)59
  2. Ümitler
    1- Erkek:-48-52-56-60-65-70-75-81-87-(+)87
    2- Bayan:-40-44-48-52-56-60-65-70-(+)75
  3. Gençler
    1- Erkek:-48-52-57-62-68-82-90-100-(+)100
    2- Bayan:- 44-48-52-56-60-64-68-72-80-(+)80
  4. Büyükler ve Üst Büyükler
    1- Erkek: -52-57-62-68-74-82-90-100-(+)100
    2- Bayan:-48-52-56-60-64-68-72-80-(+)80