Ju Jitsu Ebo No Kata

Ebo-No-Kata

Savunmada genel

Her savunma dönüşümlü olarak 1. başlangıç ​​pozisyonundan veya 2. başlangıç ​​pozisyonundan başlar. Başlangıç ​​pozisyonu 1’de Tori’nin sağ tarafında Joseki vardır; Başlangıç ​​pozisyonu 2’de Tori’nin sol tarafında Joseki var. Çalışma mesafesi her zaman 4 metredir.

Her serinin son savunmasının ardından Uke ve Tori ilk başlangıç ​​pozisyonu 1’e döner ve kıyafetlerini düzeltir.
Her savunmanın ardından Tori, Uke’den uzaklaşarak hazır bir duruş sergiliyor.
Uke, Shizentai’de kalkıyor ve ikisi de göz teması kuruyor. Uke bakışlarını kaçırıyor ve kavgaya devam etmediğini belirten bir şeyler ekliyor ve ikisi de bir sonraki başlangıç ​​pozisyonuna yürüyor.

İlk iki seri sürpriz saldırıları içeriyor. Önden saldırılar hareketten gerçekleştirilir.

Yandan ve arkadan saldırırken Tori ilk önce pozisyon alır. Kendini konumlandırdıktan sonra Uke, Tori’ye öyle bir şekilde yaklaşır ki Uke, Tori’nin görüş alanının dışında kalır (Tori dümdüz ileriye bakar).

Dördüncü serinin ilk atağı hariç, üçüncü ve dördüncü serinin atakları hem Uke hem de Tori’nin hazır pozisyonundan gerçekleşiyor.

Açılış töreni

Uke ve Tori başlangıç ​​pozisyonunda karşı karşıya dizilirler (mesafe yaklaşık 6 m). Tori’nin sağında jüri (Joseki) var. Uke silahları (bıçak ve sopa) sol elinde taşıyor. Her ikisi de Joseki’ye çeyrek tur dönerek ayakta selam verir (Ritsu-Rei). Daha sonra ikisi de çeyrek tur geri döner ve birbirlerini selamlar (Ritsu-Rei).

Uke 180° sola döner, sol-sağ adım atar, kapanır ve diz çöker (sol-sağ). Sağ eliyle silahları tek tek alıp önüne koyuyor. Sapı Joseki’ye, keskin tarafı Uke’ye, sopası (Kaibo) üstünde olan bıçak (Tanto). Uke tekrar ayağa kalkar (sağ-sol), arkasını döner (Joseki boyunca önde), sola, sağa bir pas yapar ve kapanır.

Tori ve Uke aynı anda soldan sağa (elleri kalçalara doğru) bir açılış pası yapar ve başlangıç ​​pozisyonu 1’e gelirler.

Genel bakış:

  1. seri 1: contalar
    • İki elle bilekte 1.1 bilek saldırısı
    • 1.2 Sağ elle yakaya doğru giysi saldırısı
    • 1.3 önden boğmaya teşebbüs
    • 1.4 yandan boğulma
    • 1.5 yandan omuza doğru itilen giysiler
  2. seri 2: özetler
    • 2.1 Kolların altına orta atak
    • 2.2 önden kolların etrafından orta atak girişimi
    • 2.3 yandan ana saldırı
    • 2.4 önden ana saldırı
    • Arkadan 2,5 ana saldırı
  3. seri 3: yumruklar, darbeler ve tekmeler
    • Sağ kolu kafaya doğru 3.1 düz yumruk (Oi-Tsuki-Jodan)
    • Sağ kolla mideye doğru 3.2 düz yumruk (Gyaku-Tsuki-Chudan)
    • 3,3 el kenarı vuruşu (Gyaku-Shuto-Uchi)
    • 3,4 ön vuruş (Mae-Geri)
    • Karna 3,5 yuvarlak tekme (Mawashi-Geri)
  4. seri 4: Tanto ve Kaibo ile silahlı saldırılar
    • Yukarıdan 4.1 bıçak dikişi
    • 4.2 karnına bıçaklama, sol bacak önde
    • Boynun sağ tarafına içten 4.3 bıçak dikişi
    • Başın üstünden 4.4 baston vuruşu
    • Bastonun dışarıdan kafaya doğru 4,5 vuruşu

Seri 1. Contalar

1.1 İki elin bilek üzerinde olduğu bilek saldırısı.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke birbirlerine doğru yürüyorlar (sol bacaktan başlayarak). Yeterli mesafe oluştuğunda sağ tarafa doğru bir adım atan Uke, iki eliyle Tori’nin sağ bileğini tutar (sağ el yukarıda).

Savunma:

Tori, sol eliyle Uke’nin elini bloke ediyor ve sağ eliyle dönme hareketi yaparak bileğini tutuyor. Tori sola doğru bir adım atar, Uke’yi dengesini bozan koluyla ileri ve aşağı çeker ve Uke’nin karnına (solar pleksus) sağ ön tekme (Mae-Geri) uygular.
Vuruştan sonra sağ ayak öne konur. Tori sol elini Uke’nin sağ dirseğinin altına yerleştiriyor ve onu daha yüksek bir hızla sola doğru itiyor. Uke’nin üst kolu kulağına (Irimi) doğru itilerek dengesini kaybetmesine neden olur.
Tori, Uke’yi sol eliyle bileğinin etrafından ve sağ eli de elin arkasının etrafından tutarak dirseğe uygulanan aşağı doğru baskıyı koltuk altıyla (Waki-Gatame) karnına birleştirerek yakalıyor.
Tori yerde kolunu omuz çizgisinin üzerine kaydırarak Waki-Gatame’ye devam ediyor ve Uke’yi teslim olmaya zorluyor. Tori geliyor, kontrollü bir şekilde Uke’nin kolunu indiriyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

1.2 Sağ elle yakaya doğru giysi atağı.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke birbirlerine doğru yürüyorlar. Yeterli mesafe oluştuğunda sağ tarafa doğru bir adım atan Uke, sağ eliyle Tori’nin sağ yakasını yakalar.

Savunma:

Tori, sol eliyle Uke’nin sağ elini tutuyor (başparmak elin arkasında). Tori sola doğru adım atarken sağ yumruğuyla (Tetsui-Uchi) Uke’nin pazılarına vurarak onu ileri doğru zorlar. Uke iyileşmek istediği anda Tori, Uke’nin kolunu tekrar yukarı ve öne çıkarır (bilek dirseğin kıvrımına dayanır); bu hareket, Uke’nin bükülmüş bileğinin altındaki yukarıya doğru bir basınçla desteklenir. Uke, dengesiz bir şekilde ayak parmaklarının üzerinde yükselerek ileri doğru itilir (sol bacak öne doğru kayar). Tori içeri girer ve omuz atışı yapar (Seoi-Nage).
Tori, yer açmak için Uke’nin kolunu sol dizinin önüne getiriyor ve Tori’nin sağ dizi, Uke’nin yan tarafını kontrol ederken, Uke’yi kafasına (Kiai) aşağı doğru bir yumrukla (Gedan-Tsuki) indiriyor.
Tori kontrollü bir şekilde Uke’nin kolunu başının üzerine koyuyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

1.3 Önden boğmaya teşebbüs.

Pozisyon ve saldırı:

Tori birbirlerine doğru yürüyor. Doğru mesafe ile sağa doğru ilerleyen Uke, iki eliyle önden boğma hareketi yapar.

Savunma:

Tori, sağa kısa bir adım ve çift önkol bloğu (Jodan-Kakewaki-Uke) ile boğulmayı yakalıyor. Tori, Uke’nin (Kiai) çenesinin altına bir avuç darbesiyle (Teisho-Tsuki) geri dönerek Uke’nin dengesini kaybetmesine neden olur.
Tori, sol kolunu sağ koluna dolayarak Uke’yi yakalıyor, sağ kolunu boynuna doluyor ve dışarıdan büyük bir şutla onu fırlatıyor (O-Soto-Gari). Atış sırasında Tori, Uke’yi sol tarafına gelecek şekilde yukarı çekiyor ve ayağını Uke’nin sırtına koyuyor.
Tori sağ elini Uke’nin omzuna koyar, sol kolunu dirseğinin arkasına getirir ve sol elini kendi bileğine yerleştirerek örgülü bir kol kilidi (Kanuki-Gatame) oluşturur; sol dizinin üstüne çöker. Tori, Uke’nin bir karşı saldırı başlatmasını önlemek için Uke’yi sağ dizi arkada olacak şekilde kendi tarafına doğru zorlar ve sırtı esneterek ve karnı ileri doğru iterek Kanuki-Gatame’yi başlatır (Hara). Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori kontrollü bir şekilde kolunu Uke’nin başının üzerine getiriyor, yükseliyor ve mesafe alıyor.

1.4 Yandan boğulma

Pozisyon ve saldırı:

Tori öne çıkıyor ve sağ tarafı Uke’ye, yüzü Joseki’ye dönük olacak şekilde Joseki’nin yüksekliğinde konumlanıyor. Tori kendini konumlandırdıktan sonra Uke sola adım atar ve Uke’ye görüş alanının dışından çapraz olarak yaklaşır.
Uke, Tori’ye yeterince yaklaştığında, soldan içeri giren Uke, Tori’yi iki eliyle boğazından tutarak yandan tutuyor.

Savunma:

Tori sola doğru bir adım atar ve yanlara doğru alçak bir pozisyon alır (Kiba-Dachi), sol eliyle Uke’yi sağ başparmağın etrafından tutar (başparmak elin arka tarafındadır) ve Uke’nin çenesinin altına bir avuç içi vuruşu (Teisho-Tsuki) yapar Tori, Uke’nin kafasını daha da geriye itiyor ve aynı anda Uke’nin sağ elini aşağı doğru çekiyor.
Tori ayrıca sağ elini Uke’nin sağ elinin etrafına yerleştirir (serçe parmağı olan taraf) ve bileğini dışa doğru çevirerek onu yere doğru iter
(Kote Gaeshi).Tori sağ elini Uke’nin bükülmüş dirseğinin arkasına yerleştirir, Uke’nin başının üzerinde hareket ederek hareket eder. Tori , sol dizini
Uke’nin kürek kemiğinin üzerine yerleştirir (kontrol) ve bilek büküm-fleksiyon kelepçesi (Kote-Mawashi) ile onu zorlar. Uke’nin kolu sağ omzunun üzerinden gerilir ve sağ eliyle dirseğin üzerinde kontrol edilir.Tori
sola doğru bir adım atar, Uke’nin kolunu kontrollü bir şekilde yere düz bir şekilde yerleştirir ve mesafe alır.

1.5 İtilen giysiler yanlardan omuza saldırıyor

Pozisyon ve saldırı:

Tori öne doğru bir adım atar ve sol tarafı Uke’ye, yüzü Joseki’ye dönük olacak şekilde kendisini Joseki seviyesinde konumlandırır. Tori kendini konumlandırdıktan sonra Uke sağa doğru adım atar ve Uke’ye görüş alanının dışından çapraz olarak yaklaşır.
Mesafe doğru olduğunda Uke, sağ eliyle Tori’nin sol omzunu tutar, sağ tarafa adım atar ve Tori’yi önüne iter. Sağa sola kayan bir pasla itmeye devam ediyor.

Savunma:

Tori dengeyi korumak için sağa doğru çapraz bir adım atar (hareketle birlikte toparlanma adımı), sola doğru bir çapraz geçiş yapar ve sağa doğru büyük bir adımla Uke’nin hareketini durdurur. Sol koluyla yer tutuyor.
Tori sola adım atar ve Uke’nin yüzen kaburgalarına bir yumruk (Gyaku Tsuki) uygular (sol kol kalçaya doğru çekilir); aynı anda başını Uke’nin kolunun altına koyar ve boynuyla başını kaldırarak Uke’den kurtulur. Sürekli bir dönme hareketiyle Tori’nin kolunu her iki koluyla (Morote Uke) kontrol eder, sağ kolunu Uke’nin bileğine getirir ve sol eliyle Uke’nin alnına vurur. Bu, Uke’nin kafasının geri getirilmesine neden olur.
Sağda Uke’nin arkasına adım atıyor, sağ kolunu Uke’nin boğazının önüne getiriyor, ellerini kapatıyor ve sol tarafa geri adım atarken ön koluyla çıplak bir boğulma yapıyor (Hadaka-Jime). Yüzü korumak için alın sağ elin arkasında tutulur. Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori, Uke’yi tekrar geri iter ve kendisinden uzaklaşır. Uke sağa dönerek Tori’den uzaklaşır ve böylece Tori ile yüzleşir.

Seri 2: Özetler

2.1 Kolların altına orta atak.

Pozisyon ve saldırı:

Uke ve Tori birbirlerine doğru yürürler ve mesafe uygun olduğunda Uke sağa adım atar ve kolların altına (Obi yüksekliğinde) orta bir saldırı gerçekleştirir.

Savunma.

Tori sağa doğru bir adım atar ve cesedi başka yöne çevirir (Tai-Sabaki). Bu harekette sol eliyle Uke’nin kafasının arkasını tutup aşağı doğru iter. Uke’nin iyileşmek istediği anda Tori onu çenesinin altından tutuyor ve başını kaldırıyor; sağa-sola dönerek geriye doğru bir adım atıyor ve kıllı bir çene bükümüyle (Atama-Ago-Gaeshi) Uke’yi yere düşürüyor. Düşüş sırasında Uke’nin sağ kolunu tutuyor.
Tori sağ bacağını güçlü bir şekilde sallıyor ve Uke’nin (Kiai) göğüs kemiğine sağ topuk vuruşuyla (Kagato-Geri) savunmayı bitiriyor. Tori, vuruş sırasında Uke’nin sağ kolunun kontrolünü elinde tutar).
Tori sağ kolunu Uke’nin başının üzerine getiriyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

2.2 Önden, kolların etrafından orta saldırı girişiminde bulunun.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke birbirlerine doğru yürürler ve mesafe doğru olduğunda Uke sola adım atar ve Tori’nin kollarının üzerinden önden (dirsek yüksekliğinde) orta bir saldırı gerçekleştirir.

Savunma:

Uke’nin girişimine yanıt olarak Tori kısa bir süre sola doğru bir adım atar ve önkollarıyla onun kollarını yakalar (Gedan-Kakewaki-Uke).
Tori, sol eliyle Tori’nin sağ kolunun etrafında daire çiziyor, sağ kolun Uke’nin sırtına kaymasına izin veriyor ve Uke’nin dengesini bozarak ileri doğru fırlatıyor. Sağ-sol adım atıyor ve Uke’yi kalça atışıyla (O-Goshi) fırlatıyor.
Tori, Uke’nin sol kolunu dışarı çıkarır ve Tori’nin sağ dizi, Uke’nin böğrünü kontrol ederken, Uke’nin burun köprüsü (Kiai) boyunca yandan bir vuruş (Shuto-Uchi) gerçekleştirerek kolu geri getirir ve mesafe alır.

2.3 Yandan ana saldırı.

Pozisyon ve saldırı:

Tori öne çıkıyor ve sol tarafı Uke’ye ve yüzü Joseki’ye dönük olacak şekilde Joseki’nin yüksekliğinde konumlanıyor. Tori kendini konumlandırdıktan sonra Uke sağa doğru adım atar ve Uke’ye görüş alanının dışından çapraz olarak yaklaşır.
Uke, sol eliyle Tori’nin kafasını tutuyor, kafasını aşağı doğru itiyor, sağ koluyla Uke’nin kafasını tutuyor ve yandan kafa atağıyla kafasını aşağı doğru itiyor.

Savunma:

Tori, Uke’nin sol kolunu kalçasından yakalıyor ve aynı anda sağ bileğini tutuyor. Tori kendini yukarı iterek sol ayağını öne koyuyor. Uke daha sonra Tori’yi tekrar yere itiyor. Tori bu harekete boyun eğiyor, vücudunun bir bükülmesiyle sağ bacağını Uke’nin bacaklarının arasından sallıyor ve yandan tekerlek fırlatma hareketi yapıyor (Yoko-Guruma).
Atıştan sonra Tori, Uke’nin bileğini tutuyor, sol eliyle yakasını tutuyor ve sağ dizini kemer hizasında sırtına doğru itiyor. Tori, Uke’nin kolunu arkaya doğru itiyor (baş parmağını boynuna doğru) ve omuz kilidi uyguluyor (Ude-Garami). Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori sol dizinin üstüne çıkıyor ve Uke’nin geri dönmemesi için bükülmüş kolunu gergin tutarak Uke’yi kontrol etmeye devam ediyor. Tori ayağa kalkıyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

2.4 Önden ana saldırı.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke yeterli mesafede birbirlerine doğru yürüyorlar. Uke sağ eliyle Tori’yi Tori’nin kafasının arkasından yakalayıp ileri doğru çekiyor. Uke, sol kolunu Tori’nin başının etrafına getirir ve sol koluyla önden ana saldırıyı gerçekleştirir.

Savunma:

Tori sola doğru bir adım atar, olası bir diz darbesinden kaçınmak için vücudunu başka yöne çevirir ve Uke’nin (Ura-Tsuki) kaburgalarına sağ aparkat uygular.
Tori, sol kolunu Uke’nin başının etrafına (çene kenarı boyunca) koyar, kendi bileğini tutar ve sola doğru bir adım atarken sırtını (Hara) esneterek boyun kilidi (Kubi-Kansetsu) gerçekleştirir. Bu Uke’yi ortadan kaldırır.
Tori sağ elini Uke’nin vücudunun üzerine koyuyor, sağa-sola dönerek geriye doğru bir adım atıyor ve onu ondan uzağa, yere doğru itiyor. Tori kendisinden uzaklaşır.

2.5 Arkadan ana saldırı.

Pozisyon ve saldırı:

Tori öne çıkıyor ve sırtı Uke’ye dönük olacak şekilde Joseki’nin yüksekliğinde konumlanıyor.
Tori kurulduktan sonra Uke, Tori’ye doğru yürür. Mesafe doğru olduğunda sağ tarafa doğru bir adım atan Uke, sol eliyle Tori’yi omzundan, sağ koluyla da boynundan yakalıyor. Uke, kayan adımlarla sola doğru geriye doğru adım atarak Tori’nin dengesini bozar (Tsugi-Ashi).

Savunma:

Tori iki eliyle Uke’nin sağ ön kolunu tutuyor ve kolu aşağı çekiyor. Daha sonra omuzları geride, kısa adımlarla geriye doğru hareket ederek Uke’yi itiyor.
Uke’nin dengesini kaybetmekle tehdit ettiği ve sol bacağını geriye atarak toparlanmak istediği anda Tori sol bacağını öne çıkarıp geriye düşerek sola dönüyor. Bu harekette Uke’yi de yanına alır ve berbat bir kurban atışı (Maki-Komi) ile onu kendi üzerine atar.
Tori, atış sırasında Uke ile iyi temas halindedir ve omuzları köprülü olarak Uke’nin üzerinde durur. Tori sol elini bırakır ve Uke’nin kasık bölgesine (Kiai) bir dirsek vuruşu (Empi-Oroshi) yapar.
Tori, sol eliyle Uke’nin elinin arkasını tutar, geriye döner ve sağ eliyle dirseği kontrol ederek bir bilek kilidi (Kote-Gaeshi) gerçekleştirir; başını aşağıda tutuyor. Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori, Uke’nin başına doğru dönüyor ve sağ dizinin üzerine iniyor. Uke’nin kolunu kafası boyunca kontrollü bir şekilde yere koyuyor, ayağa kalkıyor ve mesafe alıyor.

Seri 3, yumruklar, darbeler ve tekmeler.

3.1 Sağ kolu kafaya doğru düz yumruk (Oi-Tsuki-Jodan).

Saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıyor ve ikisi de hazır pozisyon alıyor, Tori’nin koruması zayıf. Her ikisi de sol bacakları önde durur.
Uke bir açıklık görür, sağdan iyice içeri girer ve Tori’nin kafasına düz bir yumruk (Oi-Tsuki-Jodan) uygular.

Savunma:

Tori sol hamleyle saldırı yolunun dışına çıkıyor, sol bileğiyle Uke’nin dirseğine karşı çıkıyor ve aynı anda sağ bileğiyle Uke’nin bileğinin iç kısmına kanca takıyor. Vücudunun üst kısmını sol tarafıyla döndürüyor ve Uke’nin kolu sıkışıyor. Uke’nin kolunu kontrollü bir şekilde dirseğe doğru iterek Uke’nin öne çıkmasını sağlar. Tori sağ bacağıyla Uke’nin önüne adım atar ve boynuna sağ taraftan bir darbe (Shuto-Uchi) indirir.
Tori sağ eliyle Uke’nin çenesinin altını, sol eliyle de başının arkasını tutuyor; Uke’nin kafasını kaldırır ve onu sağ-sol pivot adımıyla, kıllı çene bükümüyle (Atama-Ago-Gaeshi) yere geri getirir ve mesafe alır.

3.2 Sağ kolla karına doğru düz yumruk (Gyaku-Tsuki-Chudan).

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıp hazır bir pozisyon alır, Tori’nin siperliği yüksektir. İkisi de önde sol.
Uke bir açıklık görür, sağa doğru adım atar ve sola doğru hamleyi hızlandırırken Tori’nin karnına (solar pleksus) zıt bir yumruk (Gyaku-Tsuki-Chudan) yerleştirir.

Savunma:

Tori, çapraz olarak ileri doğru sol hamle yaparak yumruk yolundan çıkıyor ve sağ kolu Uke’nin kolunun (Gedan-Barai) dış kısmına doğru aşağıya doğru blok yapıyor; sol el koruyucu bir şekilde başın yakınında tutulur.
Tori sol elini Uke’nin dirseğinin arkasına koyuyor ve sağ kolunu Uke’nin başının etrafına sararak sağ kolunu çevreliyor. Sağ eli sol eliyle tutar ve her iki koluyla da başını sarar (Kata-Gatame). Uke’nin kafasını kendisine doğru çekerek Uke’nin dengesini kaybetmesine neden olur. Tori içeri girer ve boyun atışı yapar (Kubi-Nage).
Tori yerde sağ ayağıyla Uke’nin kafasına aşağı doğru bir topuk vuruşu yapıyor. Uke başını yana doğru hareket ettirerek tekmeden kaçınıyor. Tori sürekli bir hareketle sağ ayağını Uke’nin boynunun altına koyar, yere uzanır, sol ayağını sağ alt bacağına yerleştirir ve Ude-Hishigi-Juji-Gatame gerçekleştirir. Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori sol bacağını dışarı çıkarıyor, sağ bacağını Uke’nin kolunun üzerinden sallıyor ve sol dizinin üzerinden yukarı çıkıyor. Tori ayağa kalkıyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

3.3 El Kenar Darbesi (Gyaku-Shuto-Uchi).

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıp hazır bir pozisyon alıyorlar. İkisi de önde sol.
Uke sağa adım atar ve solda hızlanırken Tori’nin boynuna sağ taraftan bir darbe (Shuto-Uchi) uygular.

Savunma:

Tori darbeyle çapraz olarak dümdüz ileri adım atar (içe doğru dönme adımı) ve sol koluyla darbeyi savuşturur ve aynı anda sağ eliyle Uke’nin boynuna yandan yandan bir darbe (Shuto-Uchi) uygular.
Tori iki eliyle Uke’nin bileğini tutuyor ve kolunu geçirerek sola adım atıyor. Uke’nin kolu bükülür ve Uke sağ ayağıyla öne çıkıp geriye doğru dengesini kaybeder. Tori, Uke’nin kolunun altında döner ve onu kolundan çekerek onu geriye doğru yere fırlatır (Shiho-Nage).
Tori sağ dizini Uke’nin koltuk altına yerleştiriyor ve Uke’nin bileğinden bükülmüş olan kolunu başının yanına getiriyor. Bu, omuz kilidi (Ude-Garami) ve bükülmüş bilek kilidinin bir kombinasyonunu yaratarak Uke’yi teslim olmaya zorlar.
Tori geliyor, Uke’nin bükülmüş kolunu dirseğinden kontrol ediyor ve mesafe alıyor.

3.4 Ön vuruş (Mae-Geri).

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıyor ve sol hazır pozisyonda konumlanıyorlar.
Uke sağa doğru hafifçe öne doğru adım atar ve solda ileri doğru hızlanır ve Tori’nin (Mae-Geri) karnına (solar pleksus) sağ ön tekme atar.

Savunma:

Tori, saldırı yolunun solunda çapraz olarak ileri adım atar ve aynı anda sağda alçak (genişleyen) bir blok (Gedan-Barai) uygular. Sürekli bir hareketle (Sukui-Uke), Uke’nin bacağını asar ve sol koluyla onu belinden yakalar, sağa doğru adım atarak Uke’nin ağırlık merkezinin altına gelir. Tori, Uke’yi bir kaldırma hareketiyle (Sukui-Nage) fırlatır ve burada Uke’nin destek ayağını uzaklaştırır.
Tori sağ dizini yere indiriyor, Uke’nin sağ kolunu sol kanadına getiriyor ve aynı anda Uke’nin göğsüne (Kiai) sağ dirsek vuruşu (Empi-Oroshi) yapıyor.

Tori ayağa kalkıyor ve kendisinden uzaklaşıyor.

3.5 Mideye yuvarlak tekme (Mawashi-Geri).

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıp hazır bir pozisyonda konumlanırlar; Uke solunda, Tori sağında durur.
Uke sağa doğru hafifçe öne doğru adım atar ve solda ileri doğru hızlanır ve Tori’nin karnına sağdan dairesel bir tekme (Mawashi-Geri) atar.

Savunma:

Tori sağdan devreye giriyor (Irimi), tekmeye sol koluyla alçak (süpürülen) bir blokla (Gedan-Barai) karşılık veriyor ve Uke’nin bacağını (Sukui-Uke) kancalıyor. Tori sürekli bir hareketle Uke’nin göğsüne avuç içi vuruşu (Teisho) yapar ve aynı eliyle sol yakasını tutar. Tori, Uke’nin destek ayağını içeriden kancalayarak Uke’nin sırt üstü düşmesine neden olur (O-Uchi-Gari).
Tori, Uke’nin sağ bacağını kontrol etmeye devam ediyor, sağ kolunu Uke’nin sol alt bacağına doluyor ve Uke’yi bacaklarından kaldırıyor. Uke omuz standına geliyor (yukarı çek). Gerekirse Tori, sağ ayağını geriye doğru hareket ettirerek yer açar ve sol bacağını Uke’nin üzerine sallayarak Uke’yi yüzüstü çevirir. Tori, sol eliyle Uke’nin sağ bacağını yere itiyor, alt bacağın üzerine diz çöküyor ve sol kaval kemiğiyle Uke’nin sağ bacağını kontrol ediyor. Sağ elini Uke’nin sol dizinin altına alır ve ileri doğru kaldırma hareketi (Hara) ile Uke’nin baldırına (Kanuki-Ashi-Gatame, baskı noktasını kullanarak) bir kelepçe uygular. Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori kontrollü bir şekilde bacağını kaldırıyor, yaklaşıyor ve mesafe alıyor.

Seri 4, Tanto ve Kaibo ile Silahlı Saldırılar.

Silahlı saldırılara karşı savunmada genel:

Her savunmanın ardından Uke, Tori tarafından silahsızlandırılır. Tori daha sonra uzaklaşır ve silahla (sağ elindeki silah) hazır bir pozisyon alır. Uke bacakları hafifçe açılmış halde duruyor (Shizentai). Bir şeyler ekleyerek saldırıya devam etmek istemediğini belirtir ve ardından Tori silahı yere koyar ve bir sonraki başlangıç ​​​​pozisyonuna geçer. Tori silahı yere bıraktıktan sonra Uke silaha doğru yürür, solda diz çöker, sol eliyle silahı alır ve bir sonraki saldırı için başlangıç ​​pozisyonuna gider veya silahların yerleştirildiği yere gider.

……………….

4.1 Yukarıdan bıçak saplanması.

Uke ilk silahlı saldırı için bıçağı (Tanto) çıkarır.
Uke, başlangıç ​​​​pozisyonundan itibaren saat yönünün tersine döner, sola-sağa adım atar, kapanır ve silahların önünde (sol – sağ) eğilir. Uke bıçağı sağ eliyle alır ve Obi’nin sol tarafına, Gi’sinin altına koyar.
Daha sonra Uke ayağa kalkar, saat yönünde döner ve başlangıç ​​pozisyonu 1’e gider.

Pozisyon ve saldırı:

Uke ve Tori birbirlerine doğru yürüyorlar. Uke, sol ileri bir adımla bıçağı Obi’den çıkarır ve sağa doğru bir adım atarak yukarıdan Tori’nin boynuna doğru düz bir bıçak saplar.
Tori, Uke’nin elinin bıçağa gittiğini gördüğü anda hemen hazır pozisyona geçer (ön sol).

Savunma:

Tori, Uke’nin yanına bir hamle pası ile sola hamle yapar, sol bileğiyle (Age-Uke) (kol omuzun üstüne çıkmadan önce) saldırıyı engeller ve aynı anda Uke’nin yüzüne (Kiai) bir Teisho uygulayarak Uke’nin kafasının geriye düşmesine neden olur. . Gitmek.
Tori sağ ön kolu dirseğin arkasına vurarak Uke’nin dirseğinin öne çıkmasına ve Uke’nin daha da geriye düşmesine neden olur. Sağ elini kendi sol bileğinin üzerine alıp dirseklerini kapatır. Sağa adım atıp bükülmüş kolu lastiğine doğru çekerek Uke’yi geriye doğru yere indiriyor.
Tori sağ dizini Uke’nin sağ koltuk altına yerleştiriyor, sol ayak dışarı doğru kayarak (diz yukarı) yer açıyor. Tori iki eliyle Uke’nin kolunu kendine doğru çekiyor ve bileğinin üst kısmını minderin üzerine çekiyor. Bu, omuz burulmasıyla (Ude-Garami) birleşik bir bilek fleksiyon kelepçesi oluşturarak Uke’yi elini açmaya ve pes etmeye zorlar.
Tori sol eliyle Uke’yi etkisiz hale getirir, yaklaşır ve silahla uzaklaşır.

4.2 Karnına bıçak saplanması, sol bacak önde.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke ikisi de ileri doğru yürüyor. Yeterli mesafe oluştuğunda Uke bıçağı sağ eline alır ve hazır hale gelir. Aynı zamanda Tori de kendini hazırlıyor. Her ikisi de sollarıyla önde gidiyor.
Uke sağa adım atar ve sola doğru hızlanır ve Tori’nin (Gyaku) karnına sağdan bir bıçak saplar.

Savunma:

Tori bıçağın yolundan çapraz olarak sola doğru adım atıyor ve Tai-Sabaki’ye gidiyor. Sol eliyle karşılık veriyor (parmaklar yukarı), Uke’nin bileğini yukarıdan tutuyor (başparmak elin arkasında) ve aynı zamanda Uke’nin yüzüne (Tate-Tsuki) yumruk atıyor.
Tori elinin kaymasına izin veriyor ve başparmağı elinin arkasında olacak şekilde sol eliyle Uke’nin eline uzanıyor; Sağ eliyle Tori’nin elini küçük parmağının etrafına sarıyor (başparmak başparmağın üzerinde) ve bileğini ve ön kolunu sıkıca karnına sabitliyor, böylece bıçaklı el geri çekilemiyor. Tori sağda çapraz bir adım atıyor ve solda döner bir adımla geri dönüyor ve Uke’yi Kote-Gaeshi ile birlikte yere indiriyor.
Tori, Uke’nin yüz üstü dönmesini önlemek için kolunu dışarı çekiyor; sol bacakta saat yönünün tersine döner ve Uke’nin yükselmesini önlemek için sağ ayakla Uke’nin kafasına topuk vuruşu yapar.
Tori sağ ayağını Uke’nin dirseğine koyuyor (dirsek omuz çizgisinin altına getiriliyor) ve topuğu Uke’nin lastiğinin altına gelecek şekilde sola doğru bir adım atıyor. Saat yönünün tersine döner ve bilek kilidi uygulamak için dönmeye devam eder.
Uke pes eder, Tori sağ eliyle Uke’yi etkisiz hale getirir, yaklaşır ve silahla uzaklaşır.

4.3 İç taraftan boynun sağ tarafına doğru bıçak dikişi.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke öne çıkıyor. Uke sol taraftan içeri girerken sağ eline bıçağı alıp arkasına getiriyor ve hazır pozisyona geçiyor. Uke de hazır pozisyon alıyor. Her ikisi de sollarıyla önde gidiyor.
Uke sağa adım atar ve Tori’nin boynunun sağ tarafına doğru içeriden bir bıçaklama gerçekleştirir.

Savunma:

Tori sağdan çapraz adım atıyor ve sağ eliyle önkolun üzerine blok yapıyor; Uke’nin sağ bileğini kucaklıyor ve kolunu sola-sağa çift adımlı bir bükülme ile sürekli bir hareketle geriye doğru alıyor. Tori sol yumruğunu Uke’nin çenesinin arkasına yerleştirir ve sağ eliyle Uke’nin kolunu göğsüne doğru çeker; Sol yumruğuyla Uke’nin kafasını omzuna doğru çekerek Uke’nin dengesini geriye doğru kaybetmesine neden olur.
Tori sağ tarafta hızlanarak öne doğru bir adım atar ve Uke’nin sağ bacağının arka kısmına, sol kaval kemiğiyle dizinin üstüne tekme atarak Uke’nin geriye doğru fırlatılmasına neden olur.
Tori, sol dizinin üzerine geriye doğru diz çökerek Uke’yi yakalar. Sağ eliyle Uke’nin dirseğini bacağın üst kısmından aşırı uzatır; sol el, başparmağı sağ kulağın altındaki basınç noktasına doğru iterek aşağı doğru bir itme hareketiyle boynu kontrol eder. Uke teslim olmaya zorlanır.
Tori, sağ eliyle Uke’nin elinden bıçağı çıkarır ve Uke’nin kafasını kontrol etmeye devam eder. Ayağa kalkıp mesafe alıyor.

………………..

Uke bıçağı alır ve sopayı (kaibo) alır.

Uke bıçağı aldıktan sonra silahların bulunduğu yere doğru yürür. Uke sol-sağ diz çöker ve Tanto’yu sağ eline alıp yerine koyar. Sağ eliyle sopayı alır ve silahı sol eline koyar. Uke sağ-sol durur, arkasını döner, iki adım ileri yürür ve bir sonraki saldırı için pozisyon alır (çalışma mesafesi).

………………..

4.4 Başın üst kısmından sopayla vurmak.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke içeri giriyor. Uke sopayı sağ eline alıyor ve ikisi de hazır pozisyon alarak solda önde duruyorlar.
Uke sağa doğru adım atıyor ve Tori’nin kafasına yukarıdan bir darbe indiriyor.

Savunma:

Tori sola adım atıyor, sağ ön koluyla karşılık veriyor ve aynı anda sol yumruğuyla Uke’nin (Ura-Tsuki) kaburgalarının yan tarafına bir yumruk atıyor.
Tori, Uke’nin bileğini tutar, kolu aşağı doğru taşır ve Uke’nin yumruğunun küçük parmak tarafını sol eline alır; Uke’nin kolunun altında sağa-sola adım atarak (çift adım dönüş) dönerek itme bilek kilidi (Kote-Hineri) oluşturur. Uke geriye doğru gitmeye zorlanıyor.
Tori sağ elini Uke’nin dirseğinin arkasına koyar, saat yönünün tersine döner ve Uke’nin sopayı tutmaması için kolunu yana doğru çeker. Uke, dirseğinin arkasına (Ude-Osae) aşağı doğru baskı uygulayarak midesi üzerinde daha da ileri doğru zorlanır.
Uke, dirseğe baskı uygulayarak sağ dizini kontrol ederek kolunu uzatarak teslim olmaya zorlanır.
Tori sopayı sağ eliyle Uke’nin elinden sağa dönerek alır ve silahla arasına mesafe koyar.

4.5 Dışarıdan kafaya baston darbesi.

Pozisyon ve saldırı:

Tori ve Uke içeri giriyor. Uke sopayı sağ eline alır ve ikisi de hazır pozisyon alarak sağ elleriyle önde dururlar.
Uke sola doğru bir adım atar ve Uke’nin (Gyaku) kafasının yan tarafına doğru çapraz bir sopayla vurur.

Savunma:

Tori sağdan devreye giriyor ve sol ile yüksek bir bloğu bloke ediyor (Age-Uke), aynı zamanda Tori, Uke’nin kaburgalarının dışına ters el darbesiyle (Uraken-Uchi) (Kiai) vuruyor.
Tori sol eliyle devreye girer, sol eliyle Uke’nin bileğini aşağı doğru iter (böylece Uke sopayı ele geçiremez) ve sağ üst kolu Uke’nin sağ kolunun trisepslerinin arkasında olacak şekilde Uke’nin yukarı ve öne doğru dengesini kaybetmesine neden olur.
Sürekli bir hareketle Tori sağa doğru diz çöker ve Uke diz çökerek omuz atışı yapar (Seoi-Otoshi).
Atıştan sonra Tori, sol eliyle Uke’nin sağ bileğini kontrol etmeye devam ediyor; Sopayı sağ eliyle Uke’nin kolunun altından tutuyor ve geri çekerek Uke’yi etkisiz hale getiriyor. Bu harekette Tori geriye doğru kayar, Uke’nin kolunu kaval kemiğinin önüne doğru uzatır ve sopayla Uke’nin (Kiai) kafasına vurur.
Tori, Uke’nin sağ kolunu kontrollü bir şekilde geri getiriyor, ayağa kalkıyor ve silahla mesafe koyuyor.

Kapanış töreni

Uke, sol eliyle sopayı aldıktan sonra doğruca bıçağın olduğu yere gider, sağa sola diz çöker, sağ eliyle sopayı alır ve sopayı uzaklaştırır.
Uke diz çökerek kıyafetlerini ayarlarken Tori bunu ayakta yapıyor.
Uke, sağ eliyle her iki silahı da teker teker alıp sol eline, sol kalçasına yerleştirir; ayağa kalkar, sağ-sol, Joseki’ye döner, sola, sağa adım atar, sola kapanır; her ikisi de başlangıç ​​pozisyonundadır.
Uke ve Tori, başlangıç ​​pozisyonuna doğru (yine yaklaşık 6 m) sağa-sola doğru kapanış adımı atarlar. Kata birbirlerine (Ritsu-Rei) ve ardından Joseki’ye (Ritsu-Rei) ayakta selam verilmesiyle sona erer.

EBO KATA