Türkiyede Full Contact Sistemler

Yıllardır ülkemizde yapıla gelen Ashihara, Kyokushin gibi full contact sistemler ; Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulunun 14 Mayıs 2002 tarih ve 806 sayılı kararı ile “Ashihara Budokai” spor dalı olarak Karate Federasyonuna bağlanmıştır.

            Bahse konu olan spor dalı  2005 yılında Karate Federasyonundan alınarak Mücadele Sporları Federasyonuna ardından 2007 yılında Wushu Federasyonuna bağlanmıştır.

            Branşın içerinde ağırlıklı Ashihara ardından Kyokushin,Enshin ve Kempo stil çalışanlarından oluşmaktadır.Branşın Uluslararası alanda bağlanacağı bir federasyon aranmaya başlanmış uzun bir süre çoğunluk kadro Ashihara stil yapmış olduğundan  bu stil olarak bağlantı kurulamaya çalışılmıştır.Daha sonra Japonya merkezli New İnternational Karate Organization (Ashihara) avrupa organizasyonu ile bağlantı kurularak Uluslararası Sabaki Challenge katılım sağlanmıştır. Federasyon yönetiminin Organizasyonlara bağlanılamayacağı konusu gündem edilerek yine boşlukta bırakılmıştır.

            2008 yılında alınan kara doğrultusunca “Budokaido” olarak isim değişikliği yapılarak yapılan çalışmaların ardından yoğunlukla Ashihara stili çalışan ekipler kyokushin müsabaka kurallarına adapte edilmiş  Önce IFK Internatonal Karate Federation (Kyokushin ) ile temasa geçilmiş daha sonra Avrupa (EKF) ve Dünya Kyokushin Federasyonuna (KWF) bağlanması yönetim kurulunun Aralık 2013 tarih ve 93 sayılı kararı ile gerçekleştirilerek Ocak 2014 tarihinde Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığına bildirilmiştir.

Branşa ait kurullar ise yönetim kurulunun 26 Aralık 2013 tarih ve 172 sayılı kararı ile yeniden oluşturulmuştur.

BUDOKAİDOKYOKUSHİNASHİHARA

            Budokaido Kyokushin spor branşı ile ilgili dünyada bir çok birlik, organizasyon ve federatif yapılar oluşturulmuş ancak sadece “Kyokushin World Federation / KWF” İsviçre’de Uluslar arası bir spor federasyonu olarak tescil almış olduğu öğrenilmiştir.

            Bundan sonra Budokaido (Kyokushin) olarak faaliyetlerin yapılması hususunda karar alınalarak, Uluslar arası KWF(Kyokushin World Federastion),EKF’nin(Europan Kyokushin Federation) ve KWU (Kyokushin World Union) şampiyonalarına, seçilecek Sporcular ile katılım sağlanmıştır.

            Budokaido (Kyokushin) branşı, bünyesinde tam temaslı sistemleri barındırdığından bu sistemler Kyu-Dan talimatında belirtileceği üzere kendi sisteminin eğitim yapısını koruyacak ancak müsabakalar KWF (Kyokushin World Federation) kuralları ile yapılmaya devam etmiştir.

            09-10 Mayıs 2014 tarihlerinde Yunanistanın Volos şehrinde düzenlenen 28.Kyokushin Avrupa Şampiyonasına takım halinde katılım sağlanmıştır.

            Wushu federasyonu 2.Mali Genel Kurulu 26 Kasım 2014 tarinde yapılmış 10 gündem maddesi olarak sunulan Budokaido adının “Budokaido Kyokushin” olarak değişmesi kararlaştırılmıştır. Bundan sonra spor branşının adının Budokaido Kyokushin olarak anılmıştır.

            KWF ve KWU nun çeşitli uluslar arası müsabakalarına takımlar götürülmüş sporcuların millilikleri alınmıştır.

            Wushu Federasyonun başvurusuna istinaden12.01.2018 tarih 34670 sayılı spor dalı isim değişikli  bakanlık onayıyla sunularak “Budokaido Kyokushin Ashihara” isim değişikliğine karar verilmiştir.

            Yapılan  araştırmalar neticesi as başkanı Türk vatandaşı olan  AİF (Ashihara International Federation) ile iletişime geçilmiş  yapılan anlaşma neticesinde  Ashihara stil olarak Avrupa şampiyonasında sporcuların katılımı sağlanmıştır.

            Spor Genel müdürlüğü Tahkim kurulunun almış olduğu 24.12.2020 tarihli karar neticesinde  Kyokushin Branş Ashihara stil olarak Karate federasyonu çatısı altına verilmiş olduğu camiaya duyurulmuştur.

  Wushu federasyonu çatısı altında Budokaido spor dalı olarak faaliyetler sürdürülmekte olup Karate federasyonu içerinde nasıl faaliyetlere iştirak edileceği antrenör hakem ve sporcuların hareket tarzıyla ilgili Karate federasyonunca da bir bildirim uzun süre yapılmamış daha sonra dan derece tescilleri ile ilgili çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

                        Federasyon yapısında  tahkim kurulu kararı neticesinde Karate spor dalı ( stilleri Shotokan,Shito Ryu,Wado Ryu ve Goju Ryu) ve Kyokushin spor dalı Ashihara stili  yer almaktadır.