Dünden Bu güne JuJitsu ve Türkiye yapılanması


Dünden Bugüne Dünyada ve Türkiyede JuJitsu Japonca’da kelime olarak yumuşaklık sanatı-tekniği anlamına gelmektedir. Geleneksel Japon savaş sanatlarındandır. Rakibin saldırı ivmesinden faydalanarak, vuruş, tutuş, fırlatma, ve eklem-bilek kilitleri gibi tekniklerle etkisiz hale getirmeye çalışmak üzerine kurulu uzun ve çok tekrara dayanan bir eğitimi vardır. JiuJitsu-Jujitsu-Jujutsu aynı manaya gelmekle birlikte stillerede atfedilmiş olarakta kullanılmaktadır. Ju-Jitsu, Japon imparatorluğuna ait, bir askeri disipinidir. Japon Samurai Sanatlarının da, en önemli parçasını oluşturmaktadır. Japon ordusu, güvenlik birimleri ve asillerinin yanı sıra, günümüzde bir çok dünya ülkelerinin, orduları, ulusal polis teşkilatları, özel güvenlik kuruluşları ve bir çok benzeri kurumlar tarafından da benimsenerek, doğal eğitim programlarına kesintisiz olarak dahil edilen tek mücadele sanatıdır. Ju-Jitsu; boş ellerle veya silahlı her türlü saldırılara karşı profesyonelce geliştirilmiştir. Saldırgan kişilerin saldırıları esnasında, zayıflıklarından faydalanılarak uygulanan silahsız bir müdafaa sanatı olarak geliştirilmesine rağmen zaman içerisinde bazı silah tekniklerinin eklenmesi ile eksiksiz ve kusursuz bir sanat şeklini almıştır. Günümüzde Judo, Aikido vb farklı isimlerle anılan, modernize edilerek spor salonlarında uygulanan yöntemlere ait teknikler, temel prensipler, stratejiler ve bilinen tarihi referansları Ju-Jitsu sanatına dayanmaktadır. Ju Jitsu Savunma Sanatı Ju-Jitsu bilinen en eski ve en bütünsel savunma sanatı.Ayakta kendini savunma, kavrama teknikleri, fırlatma teknikleri ve vurma tekniklerinden olmak üzere 4 uygulamadan oluşan Ju-Jitsu, tamamen kendini savunma anlayışı üzerine kuruludur. Günümüzde birçok devletlerin ordusunun ve polislerin resmi dövüş sistemini oluşturan Ju-Jitsu, realistik senaryolarda basit hamleler ve pratik teknikler kullanımına dayalı olarak kadın, erkek ve çocukları hayata hazırlayan, güç önemli olmaksızın, tamamen vücut ve akıl kullanımı ile rakibi etkisiz hale getirmeye yönelik bir savunma sanatıdır. Baştan ayak parmağına kadar her kası aktif olarak çalıştırdığından beden için oldukça önemli bir fiziksel yapılanma sağlar ve tüm kasları kullandığınız fiziksel reaksiyonlara sahip olmanızı sağlar.

Orta  Asyalılardan öğrendikleri  mücadele sanatlarını Tibetli ve Hintli  Budist rahipler, uzun yıllar mabetlerinde gizli olarak çalışmışlar  ve Budizm’in felsefi yönü olan ZEN’i eklemişlerdir. Yüzyıllarca Çin’de rahipler ,prensler ve asiller arasında geliştirilen mücadele  sanatları 14. yüzyılda Japonya‘ya sıçramıştır . 15. yüzyıla kadar kucaklama,yere atma (KUMİ UCHİ) şeklinde kaidesiz uygulanmış,16.ve17.yüzyıllarda bu oyunlarla birlikte silahlardan da yararlanılmıştır(KOGU-SOKU).Daha sonra fırlatma,vurma,yerde mücadele şeklinde(JİU-JİTSU)(İnce sanat) devri başlamış ve sayısız JİU-JİTSU okulları açılmıştır. 
* Takeno Uchi Ryu
* Araki Ryu
* Muso Ryu
* Seigo Ryu
* Sekig Uchi Ryu
* Shibukawa Ryu
* Kito Ryu
* Yoshin Ryu
* Kyushin Ryu
* Jikişhin Ryu
* Tensin Shinyo Ryu
            Yalnızca ju jutsu  isimi altında değil  yawara, taijitsu , wajutsu, hakudo, kozhinewari, shubaku, torite, kempo  olarakta bilinmektedir.

Jiu-Jitsu, 1905’te Erich Rahn tarafından Almanya’ya getirildi. Rahn 1906’da Berlin’de ilk Jiu-Jitsu okulunu açtı.(Bu okul hala faaliyettedir!) 1922’de Alfred Rhode ve Max Hoppe hocaları Erich Rahn’in insiyatifi ile Frankfurt/Main ve Berlin’de ilk Ju-Jutsu klüplerini kurdular. 1924’te ‘Reichverband für Ju-Jutsu” Ju-Jutsu imparatorluk federasyonu. İlk ferdi şampiyona (daha önce de karşılaşmalar yapılıyor idi.) 1926’da Köln’de yapıldı. 1930’a geldiğimizde Almanya’da yüzün üzerinde çalışma yeri vardı. 1950 yılında iki Japon kruvazörü bir donanma ziyareti için Kiel şehrine geldi. Bu fırsat Jiu-Jitsu savunma sanatını ileriye götürdü. Zamanın Keiser’i II. Wilhelm müttefiklerinin sanatlarından etkilenip, Berlin’deki askeri spor okulu için bir Ju-Jutsu hocasi istihdam edilmesini emretti.


1977 yılında Almanya, İtalya ve İsveç Avrupa Ju-Jitsu Federasyonunu (EUROPEAN JU-JİTSU FEDERATION” E.J.J.F.) kurmuşlardır.1987 yılında da bu federasyona bütün Avrupa ülkeleri üye olmuşlardır. Federasyonun ismi de Uluslararası Ju-Jitsu Federasyonu (IJJF) olmuştur. 30 Temmuz 1998 tarihinde Malaga’da yapılan kongre de Uluslar arası Ju-Jitsu Federasyonu (INTERNATIONAL JU-JİTSU FEDERATION I.J.J.F.) adı JuJitsu Uluslararası Federasyonu (JJIF) adını almıştır. Akabinde uluslararası Ju-Jitsu federasyonu tüzükleri, oyun kuralları, hakem ve müsabaka yönetmelikleri, oyun kuralları hazırlanmıştır.


90 yılların başında Dünya Spor Federasyonu Birliğine (G.A.I.S.F) üye olmuştur. IWGA ,IOC ve FISPT üyesi olunmuş.1998 GAISF kongresinde tam üyelik alınmıştır. Ju-Jitsu sporu dünyada (77) ülkede yapılmakta ve milli federasyonları kurulmuş durumdadır.2005 yılından itibaren ülkemizin bu federasyona üye olması için çalışmalar yapılmıştır. Bu sporun özel bir yanı ise saldırı amaçlı değil savunma amaçlı olmasıdır. Ülkemizde federasyonu kurulduğunda kurulduğu andan itibaren çok büyük bir izleyici kapasitesine sahip olacağı ve sporcu sayısından bir patlama yaşanacağı şimdiden yapılan anketler ve araştırmalar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu sporun kendine has özellikleri, teknikleri ve uygulamaları olup tamamen amatör bir ruh ile yapılmakta, her şey yönetmelik ve kurallara göre yapılmaktadır.

(World JuJitsu Federation)-Wjjko(World JuJitsu Kobudo Organization) 1976 yılında ingiltere merkezli olarak kurulmuştur.5 kıtada 40 ülke 52 grupla çalışmalar sürdürülmektedir. World JiuJitsu Confederation kurucu üyesidir. Tafisa (The International Association For Sport for All) ve IOC (International Olympic committee) kurucu üyesidir.(http://www.wjjf-wjjko.com )

Combat JuJutsu İnternational Federastion (CJJIF)
28/02/2009 tarihinde Moskovada kurulmuştur. Askeri JuJutsu eğitimi ve mücadele ortamı oluşturulması amaçlanmıştır.47 ülkede temsilciliği olup avrupa,asya ve dünya şampiyonaları düzenlenmektedir. Müsabakaları Tam temas ,kapalı temas ve kendini koruma olarak yapılmaktadır. (http://www.cjjif.org)
JJIF JuJitsu International Federation
JJAU JuJitsu Asya Birliği
JJAFU JuJitsu Afrika Birliği
JJPAU JuJitsu Pan Amerikan Birliği
WJJF World JuJitsu Fedration CJJIF Combat JuJutsu International Federation CJJEF Combat JuJutsu European Federation Ülkemizde de değişik sitillerde yapılan bu sporun federasyonu kurulduğu takdirde birçok kesimin katılacağı ve destekleyeceği, her zaman da sevilerek yapılan bir savunma sporu olacaktır.


Judo,JuJitsu,Aikido,Karate ülkemizde Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması (NATO) na girişinden (1952) hemen sonraki yıllarda olmuştur. NATO eğitim programları çerçevesinde Amerika’da çeşitli askeri kurslara katılan Subay ve Astsubaylarımız self-defansa yönelik olarak öğrenmişler bu sistemlerle ilgili bilgiler almış ve ülkemize döndükten sonra askeri eğitimlerde kullanmışlardır. 1960’lı yıllarda Polis Okullarında yapılmaya başlandı.

Çalışmalar Daha sonra sporsal müsabaka yönü ağırlıklı olan Judo ve Karate üzerinde yoğunlaşmış JuJitsu teknikleri genel olarak Kendini Savunma ( Self Defence) eğitimleri içinde ülkemizde yer bulmuştur. Bu dönemden sonra birbirinden bağımsız olarak ülkemizde JuJitsu çalışmaları devam etmiştir. Ahmet Berkol ÖKTEN Kadıköy halk eğitim merkezinde, Namık EKİN, Ahmet KÖSEOĞLU gibi Judo ustaları Judo içerisinde yer alan Kime Waza çalışmalarında ateminin uygulanmasını öğrencilerine antrenmanlarda ve çeşitli seminerlerde aktarmışlar. Sensei Rafet DEMİR Almanyadan kesin dönüş yapmış akabinde Alman Ju jutsu ekolünde çalışmalarda bulunarak Türkiyede Ju jutsu eğitimine vefatına kadar katkıda bulunmuştur. Ülkemizde farklı illerde geleneksel Ju Jitsu, Combat Ju Jitsu ve Brezilian Jiu Jitsu dallarında bireysel olarak çalışmalar yapılmıştır.


Amerikalı Sensei Roy Jerry Hobbs ülkemizde görev yaptığı süre içerinde Adnan Şafak Yüksel ile çalışmalarda bulunmuş Dentokan birliği içerisinde yapılan AikiJuJutsu çalışmalarıyla ülkemizde geleneksel jujutsu nun tanınmasında rol almışlardır. Erdoğan ŞENOL 2000 li yıllarda Shinto Ryu Combat-JiuJitsu 2009 da CARVALHO ailesine bağlı olarak BJJ ekolünde çalışmalarda bulunmuş İzmirde jujitsunun tanınmasına vefatına kadar katkı sağlamış oğlu Alper ŞENOL çalışmalara devam etmektedir. Almanan Kun TaiKo JuJutsu Shihan Freddy Kleinschwarzer nezaretinde Ali Cenap ERTAY ve devamında Hasan TALAZ izmirde JuJitsunun gelişmesine katkı sağlamışlardır.

Combat Jujutsu çalışmalarını sürdürmekte olan Şevki ERDOĞAN ‘ın çabaları sonucunda 2010 yılında jujitsu sistemi bir branş olarak Savunma Sporları Federasyonu bünyesine kabul edilmiş Federasyon başkanı sayın Cengiz UÇAR ın desteğiyle yapılan görüşmeler neticesinde CJJIF (Combat JuJutsu İnternational Federation ) bağlı çalışmalar sürdürülmüştür.

Aynı tarihler içerisinde Hulisi Elmas , Orhan ÖZAKTI ve Hakan Zafer ÖZDEMİR ,Hasan ÇALIŞKAN ın girişimleriyle mevcut Savate Spor Kulüpleri Federasyonu isim değişikliği yapılarak JuJitsu Federasyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamışlardır. Süreç içerisinde Murat BOLDAZ, Alparslan GÜLBAY, Ahmet DÖRTLEMEZ, İsmet DURNAOĞLU Seyit Mehmet HALLAÇ çalışmalarda yer almış katkı sağlamışlardır.

İlkay UTKU Daitoryu Jujutsu çalışmalarını Türkiyeye taşımış halen Daitoryu Aiki Jujutsu olarak izmirde geleneksel çalışmalarını sürdürmektedir. BJJ Brezilian JiuJitsu ise ülkemizde Ersin ALPARSLAN ile giriş yapmış istanbulda Burak Değer BİÇER,Ertan BALABAN ,İbrahim İNAL,Vidal ERKOHEN Ankarada Eren ANLAR gibi isimlerle yayılmaya gelişmeye devam etmiştir. Gracie JiuJitsu Team, Checkmat Team,Gracie Barra,Corvos Team, Carhalvo Team gibi takımlar içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Daha sonra Orhan ÖZAKTI ayrılarak JuJitsu ve Brezilya JuJitsu Federasyonu Hakan Zafer ÖZDEMİR ve Hasan ÇALIŞKAN ile kurmuştur. JuJitsu ve Brezilya JiuJitsu federasyonu ocak 2012 yılında uluslararası JuJitsu federasyonuna (JJIF) üyelik başvurusu yapılmış olup uluslararası JuJitsu federasyonu genel toplantısında Uluslararası üye olarak temsil edilebilmesi için kabul edilmesine genel kurula katılmasına karar verilmiştir. JJIF (Ju Jitsu International Federation ) temsilciliği Cenova’ da alınmıştır. Bu çalışmaların yapılmasında Genel sekreterlik görevini yürüten Hakan Zafer ÖZDEMİR in, uluslararası iletişimde Cüneyt KILIÇ , Koordinatör Ömer DAĞDELEN, Mehmet OĞUZ,Özgür Armağan POLAT ve Ayhan ARSLAN ın önemli katkıları olmuştur. Şevki ERDOĞAN, Feridun SÜLEYMANİ, Burak Değer BİÇER ,İbrahim İNAL, Semih IŞIK ,Murat BOLDAZ , Ali ÇAMLIBEL, İlhan YALIN, Cumhur SOLAK, Yükse ÇOTUK,Erdinç AKSAKAL,Hasan TALAZ gibi birçok hocaların katılımıyla federasyon hızlı bir ivme kazanmış JJIF ten Cory Constantin VACERENCO in türkiyeye gelmesiyle teknik ve hakem entegrasyonu sağlanmıştır. JJIF bünyesinde Balkan, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına Katılımlar sağlanmış bir çok derece alınmıştır.

NEU Turizm Fakültesi Dekanı Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan ın JuJitsunun ilk defa Aksaray üniversitesi bünyesinde yer bulmasını sağlayarak çalışmaların başlatılmasını sağlamıştır.

Ülkemizde WJJF çalışmaları Şevki Erdoğan nezlinde başlamış daha sonra Yavor Drankov nezaretinde ülkemizde devam etmiş WJJF UK ülke temsilciliği İlhan YALIN ve Cumhur SOLAK tarafından yürütülmüştür. JuJitsu ve Brezilya JiuJitsu federasyonundaki birtakım olumsuzluklar nedeniyle federasyonlardan ayrılan antrenörler 2017 yılında 10-028-042 Kütük numarasıyla Dernekler Kanununa istinaden Ulusal JuJitsu Federasyonunu Şevki ERDOĞAN başkanlığında kurmuşlar ve çalışmalarına devam etmiştir.WJJ Uluslararası teknik semineri istanbulda gerçekleştirilmiştir. Şevki ERDOĞAN Combat JuJitsu Avrupa Federasyonu Başkan yardımcılığı görevini bir dönem sürdürmüştür. WJJF Temsilciliği Ulusal JuJitsu federasyonuna verilmiştir. Yapılan başvuru ve görüşmeler neticesinde WJJ UK temsilciliği Temsilci olarak Osman Ergün ARPACI tarafından yürütülmektedir. Şevki ERDOĞAN ,Murat BOLDAZ ,Ali ÇAMLIBEL, İlhan YALIN ,Cumhur SOLAK , Yüksel ÇOTUK,Erdinç AKSAKAL,Hasan TALAZ tarafından teknik gelişim seminerleri yapılmıştır. CJJIF başkanı Vladislav Spinsky Türkiye ye getirtilerek entegrasyon ve gelişim semineri yapılması sağlanmıştır. Ulusal Jujitsu Federasyonu Nisan 2023 tarihi itibariyle Branşın Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesine Türkiye Muay Thai Federasyonuna bağlanmasına müteakiben misyonunu tamamladığı düşünülerek Olağan üstü genel kurul kararıyla feshi gerçekleşmiştir.

Jujitsu ve Brezilya jiu jitsu federasyonu Yaşar Aykut Yurdakul başkanlığında Bünyamin ER desteğiyle devam etmiş JJIF başkanı Panagiotis Theodoropoulos ve Teknik komisyon genel direktörü Joachim Thumfart ın türkiyeye gelmesini sağlamışlar ,daha sonra Semih IŞIK ve Metehan ŞAHİN yönetiminde çalışmalarını sürdürmüştür.

Ülkemizde Adana,Afyon,Ankara,Antalya,Aydın,Balıkesir,Batman,Bartın,Bursa,Çanakkale,Diyarbakır,Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Mersin, Manisa, Malatya, Ordu, Osmaniye, Trabzon, Mardin, Şanlıurfa, Edirne gibi birçok illerde yapılmaya devam edilmektedir.

27 Ocak 2023 Tarihinde JU JİTSU spor dalı ,Gençlik ve Spor Bakanlığı Makamının 09 sayılı Olurları ile Türkiye Muay Thai Federasyonuna alt branş olarak bağlanarak resmî spor dalı olmuştur. Muay Thai Federasyon başkanı Sayın Hasan YILDIZ ın onayı ile Hulusi ELMAS, Şevki ERDOĞAN, Semih IŞIK, Metehan ŞAHİN, Seyit Mehmet HALLAÇ, Fikret DİKMEN, Halil UYGAR ve Münir Nurettin ÇELİKTUTAN dan oluşan ilk yürütme kurulu oluşturulup branşa ilişkin işlemler ivedi olarak başlatılmıştır.

Dünyada JuJitsu spor branşı ile ilgili önde gelen federasyonlar aşağıda sıralanmıştır.
WJJC Dünda Jiu Jitsu Konfederasyonu
JJIF Uluslararası JuJitsu Federation
JJEU JuJitsu Avrupa Birliği
JJAU JuJitsu Asya Birliği
JJAFU JuJitsu Afrika Birliği
JJPAU JuJitsu Pan Amerikan Birliği
WJJF Dünya JuJitsu Fedrasyonu
WJJKO Dünya JuJitsu Kobudo Organizasyonu
WFJ JuJitsu Dünya Federasyonu (Hokutoryu JuJitsu)
CJJIF Combat JuJutsu International Federasyonu
CJJEF Combat JuJutsu Avrupa Federasyonu