JuJitsu Judo Dojo Görgü Kuralları

Saygı
Ju-Jitsu birbirinin güvenliği ve refahı dikkate alınarak uygulanır. Bu, yaralanmaya veya ağrıya neden olabilecek tekniklerin her zaman dikkatli bir şekilde uygulandığı anlamına gelir. Bir süre eğitim almış Ju-Jitsuka’lar bunu sanki otomatik olarak yapıyor. Bunun temeli saygıdır. Ortaklara, öğretmene ve spora saygı. Ancak bu saygı mevcut olduğunda bir Ju-Jitsuka hoş ve güvenli bir ortamda antrenman yapabilir. Eğitimli Ju-Jitsuka’lar bunun gayet farkındadır. Bu saygının önemli bir kısmı burada açıklanan Dojo görgü kurallarıdır.


Selamlaşma
Görgü kurallarının dışsal biçimi, farklı durumlarda selamlaşma ve birbirleriyle doğru ilişkiler kurma olarak kendini gösterir. Selamlar doğu usulü, birbirlerine selam verilerek yapılır. Bu eğilme ayakta durma pozisyonunda (Ritsu-Rei) ve diz çökme pozisyonunda (Za-Rei) yapılabilir. Selamlaşmalar farklı zamanlarda gerçekleşir ve farklı anlamlara sahiptir. Selamlaşmanın teslimiyetle alakası olmadığı gibi dini bir anlamı da olması gerekmez. Öncelikle saygı ve dostluğu ifade eden sembolik bir eylemdir.


Dojo’ya (uygulama odası) girerken
Dojo’ya girerken ayakta selam verin (Ritsu-Rei). Dojo’ya girerken selam vermek, bu Dojo’da geçerli olan kurallara uymak istediğinizi belirttiğiniz anlamına gelir. Doğu anlamında bu işin dinsel bir yönü var. Dojo’nun anlamı aynı zamanda Budo’nun (savaş sanatı yolu) Zen Budizmi ruhuyla uygulandığı bir tapınağın anlamıdır.

Geleneksel Dojo’da bir Kamiza vardır, burası tanrıların koltuğudur. Burada da örneğin söz konusu üslubun kurucusunun, geçmişten ve günümüzden büyük ustaların portreleri yer alıyor. Bu Dojolardaki görgü kurallarının bir kısmı bu Kamiza’yı selamlamaktan ibarettir. Bu kaynağa saygıyı gösterir. Örnek Kamiza

Dersin başlangıcı
Öğrenciler Dojo’da sıraya girerler Düzenleme farklı olabilir çünkü bu aynı zamanda Kamiza’nın konumuna, Dojo’nun şekline, Dojo’nun büyüklüğüne ve öğrenci sayısına da bağlıdır. Genel olarak öğrenciler uzun bir sıra (ön sıra) halinde sıraya girerler.
Öğrenciler kıyafetlerinin düzgün bir şekilde oturduğundan, kemerin doğru şekilde düğümlendiğinden ve ceketin düzgün bir şekilde içeri sokulduğundan emin olurlar. Öğrenciler ayakları bir çizgi üzerinde ve duvardan uzakta dururlar. Eller ve kollar vücut boyunca rahat bir şekilde aşağı doğru sarkar, baş dik tutulur.

Öğretmenin (Sensei) veya yüksek dereceli bir öğrencinin (Zempai) “Sei-Za” emriyle herkes diz çöker. Önce sol bacakla, sonra sağ bacakla, ayak parmakları matta. Daha sonra ayaklar düz bir şekilde yerleştirilir. Dizler aralarına tam olarak iki yumruk sığabilecek kadar aralıklıdır. Eller uylukların üzerine yerleştirilir. Baş dik tutulur.

“Mokuso” (moksoo olarak telaffuz edilir) komutu üzerine herkes gözlerini kapatır ve ellerini avuç içi yukarı ve başparmakları bitişik olacak şekilde kucağına koyar. Rahat bir şekilde dik oturmanız önemlidir. Baş dik tutulur. Mokuso’nun amacı öğrencinin derse zihinsel olarak hazırlanmasıdır. Adeta günlük endişeleri geride bırakmalı ve düşüncelerini Dojo’da neler olacağına odaklamalıdır. Derste ne yapacağına açık olmalıdır.
Zen Budizmi anlamında öğrenci zihnini “boşaltmalıdır”. Bu, öğrencinin artık hiçbir şey düşünmediği anlamına gelir. Artık eylemlerinin önüne geçen duygu veya düşünceler onu engellemiyor (Zan-Shin).
Batılıların bunu kavraması zordur.

Bu nedenle acemi Jiu-Jitsuka’nın hiçbir şey düşünmek yerine başka bir şeye, günlük kaygılardan uzak, huzur veren bir şeye konsantre olması iyi bir fikirdir. Bunun bir örneği tatilin geçirildiği plajın, dağların düşüncesi olabilir.
Bu zihinsel ısınma en az bir dakika sürer. Sensei “Mokuso-Yame” diye seslenir, bunun üzerine gözler açılır ve eller tekrar uylukların üzerine yerleştirilir. Daha sonra “Sensei-Ni-Rei” (kelimenin tam anlamıyla “öğretmeni selamla”) komutu verilir ve ardından öğrenciler ve öğretmen birbirlerini selamlar. Selam, ellerin yere, işaret parmaklarının ve başparmakların bir üçgen oluşturacak şekilde bir araya getirildiği öne doğru eğilmesinden oluşur. Bu selamlama sakin bir şekilde yapılmalıdır.

Herkes tekrar ayağa kalktıktan sonra “Ki-Ritsu” komutu gelir, bu da herkesin tekrar ayağa kalkması gerektiği anlamına gelir. Diz çökme pozisyonundan itibaren bu aşağıdaki gibi yapılmalıdır. Öğrenci ayak parmaklarını tekrar matın üzerine koyar ve önce sağ dizini, sonra sol dizini kaldırıp yukarı çıkar.
Ders şimdi başlamak üzere.


Bir partnerle çalışmak
Birçok egzersiz bir partnerle yapılır. Pek çok alıştırma bir hücum oyuncusu ve bir savunmacıdan oluşur, böylece savunma biçimleri kontrollü bir rol oyununda olduğu gibi uygulanabilir. Genel olarak, ortaklar sırayla saldırgan ve savunmacı olacaklardır.
Bu rollerin bir adı var. Eğer birisi hücum oyuncusu ise ona Uke denir, savunmayı idare eden ise Uke’dir. Uke’nin saldırısını savunan ise Tori’dir.
Uke’nin rolü, savunma çok iyi uygulanmasa bile saldırıları Tori’ye zarar vermeden kontrollü bir şekilde gerçekleştirmektir. Uke pasif bir şekilde Tori’nin savunmasına maruz kalır, böylece Tori savunmayı iyi bir şekilde gerçekleştirebilir. Tori, Uke’nin yaralanmasına izin vermeden sakin ve kontrollü bir şekilde savunma yapmasını sağlıyor. Bir noktada rol değiştirirler. Bu, her savunmadan sonra veya gerçekleştirilen bir dizi savunmadan sonra olabilir. Bunu öğretmen belirler.

Öğretmen öğrencilere bir eş seçmeleri gerektiğini söylediğinde herkes bir eş arar. Bunu başka bir öğrenciye ayakta selam vererek yapıyor. Bu diğer öğrenci asla reddetmemelidir.
Bu selamın anlamı öğrencinin diğer öğrenciyi uygulamaya davet etmesidir. Ayrıca kendisini ulaşılabilir kılmaya istekli olduğunu ve partneriyle kontrollü, saygın bir şekilde etkileşime gireceğini de belirtiyor.

Herkesin herkesle birlikte antrenman yapması önemlidir, bu gruptaki birliği teşvik eder. Bu nedenle öğretmen ortakların sık sık değiştirilmesini sağlamalıdır. Bu partner değişikliği aynı zamanda öğrenme süreci için de önemlidir. Her zaman aynı partnerle çalışılırsa öğrenciler birbirlerine uyum sağlar ve bu da eylemin öz savunma değerinin pahasına olur.
Öğretmen dersi durdurduğunda ya da eşlerin değişmesi gerektiğini bildirdiğinde öğrenciler tekrar selamlaşırlar, bunun anlamı her ikisinin de birbirine teşekkür etmesidir.


Dersin sonu
Dersin sonunda selamlaşmalar ders başında olduğu gibi tekrarlanır. Öğretmen dersin sonunu ellerini çırparak ve Sore-Made (kelimenin tam anlamıyla: “şimdiye kadar”) diyerek duyurur.
Öğrenciler tekrar sıraya giriyor. Daha sonra Sensei veya Zempai herkesin diz çöktüğü “Sei-Za” komutunu verir.

Ayrıca ders sonunda “Mokuso” ile zihin yeniden rahatlatılır. Buradaki anlam, öğrencinin zihinsel olarak dersten ayrılıp rahatlamasıdır (zihinsel soğuma). “Mokuso-Yame”den sonra “Sensei-Ni-rei” komutuna diz çökerek selam verilir. Daha sonra “Ki-Ritsu” komutu verilir.
Eğer bir Zempai (yüksek dereceli mezun öğrenci) mevcutsa “Domo-Arigato-Gozaimasu (O) Sensei” metnini söyleyerek öğretmene teşekkür edecektir. Öğretmen bu sözleri için teşekkür etmek üzere Zempai’nin önünde eğilir ve Zempai de ona karşılık verir.

Son olarak öğretmen, çabalarından dolayı teşekkür etmek için ayakta duran öğrencilere selam verir, öğrenciler de aynı selamı verir ve Dojo’dan ayrılırlar. Dojodan ayrılırken mat yönünde ayakta selam verilir.