KAPAP

Kapap ( İbranice : קפ”פ , קפא”פ ), genellikle Krav Panim el Panim’in ( yüz yüze dövüş) İbranice kısaltması olan KAPAP olarak yazılır , savunma taktiklerinden oluşan yakın mesafe savaş sistemidir . göğüs göğüse dövüş ve kendini savunma

Kapap Eşsiz bir savaş doktrinidir kappa, Krav Maga’nın ana sanatıdır. Kapap sisteminde mücadele bıçak, silah ve tüfekle de yapılıyor. Bu silahların her birine karşı eli boş mücadeleye ve silaha karşı silaha vurgu yapılıyor. Kapap tüm savaş alanlarına uygun olup, savaşçının her türlü mücadelenin üstesinden gelmesini sağlar ve onu neredeyse her türlü duruma hazırlar.

Kapap ne bir spordur ne de rekabetçidir; bir dövüş sanatı da değildir. Kapap harika bir kendini savunma aracıdır.

Kapap savaşçısı hızlı, hassas ve öldürücü bir savaş makinesidir. Kapap farklı seviyelerdeki öğrencilere uygun hale getirilmiştir: çocuklar, gençler, yetişkinler, polisler, askerler, güvenlik ve silahlı kuvvetler personeli ve korumalar. Her grubun belirli bir müfredatı takip etmesi ve uzmanlaşması gerekir.

Kapap insanı bir savaşçı (rekabetçi savaşçı) değildir; o tam anlamıyla bir savaşçıdır (savaş adamı). Her türlü silaha karşı her duruma hazırlıklıdır. Kendisini ve çevresini tehlikeye atacak her türlü saldırıya karşı kendisini ve çevresini korumayı bilir. İhtiyaç duyulması halinde farklı türdeki silahları ve ateşli silahları kullanabilecektir. Bunu mükemmel bir beceriyle yapacak.

Kapap’ın İsrail’de ve İsrail dışında organize bir şekilde öğretilmesi 1999 yılına kadar gerçekleşmedi. Bu, Krav maga, karate ve judo gibi diğer dövüş stillerinin hakim olduğu ve dünya çapında esas olarak spor müsabakaları amacıyla öğretilen yıllar sonra gerçekleşti. Bu dövüş sanatları, yarışmaların ihtiyaçlarını karşılamak için dövüş etkisini kaybetmiş ve yumuşaklaşmıştır. Kapap, gerçek meşru müdafaa tekniklerine ihtiyaç yaratan korkunç güvenlik durumu ve sokak suçları nedeniyle geri döndü. Bugün İsrail’deki Kapap eğitmenleri, İsrail Savunma Kuvvetleri birimlerini, Yamam ve Shabaka gibi farklı silahlı kuvvet birimlerini ve çeşitli elit birimleri eğitmektedir. Bir Kapap savaşçısı, rakibini yendiğinde asla yarışmayacağını, asla madalya veya kupa almayacağını bilir. Gerçek bir ödil olan yaşamı kazanacaktır.

KAPAP’ın Tarihçesi

Filistin’deki Osmanlı (Türk) egemenliğinin sonlarına doğru Yahudi yerleşimciler, kendilerini Arap çetelerinin tehdidine karşı savunacak ve koruyacak kimseye güvenemeyeceklerini anlamışlardı.

Basit unsurlardan oluşan basit bir “meşru savunma” sistemi geliştirmeye başladılar. Halen Türklerle savaşan İngiliz askerlerinden savaş yöntemlerini öğrendiler. O dönemde İngilizlere destek veren Yahudi yerleşimi, Türk hakimiyetini baltalamak amacıyla güçlendiriliyordu.

İngiliz eğitimi, İngiliz askerlerinin Britanya İmparatorluğu döneminde öğrendiği boks, Judo, güreş ve diğer dövüş sistemlerini içeriyordu. Kursiyerler ayrıca baston, çoban sopası, bıçak ve süngüyle dövüşmeyi de ekledi. Bu dövüş tarzına Kapap קפא”פ (Krav Panim el Panim’in İbranice kısaltması, קרב פנים אל פנים yüz yüze dövüş) adını verdiler.

1920-1948 yılları arasında Kapap gelişti ve başta Haganah הגנה (İbranice savunma anlamına gelen kelime) olmak üzere farklı yeraltı hareketlerinin savaş doktrini haline geldi. Kapap yıllar geçtikçe gelişti ve daha sofistike hale geldi. Filistin’e yeni gelen göçmenler, beraberlerinde yeni uygulama ve taktikleri getirdiler.

1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasıyla Kapap, İsrail Savunma Kuvvetleri İsrail Polisi ve o dönemde İsrail’in çeşitli silahlı kuvvetleri için savaş doktrini haline geldi. Eşsiz tarz gelişmeye devam etti; tüfek ve silahların kullanıldığı modern, klasik ve antik dövüş unsurlarını da ekledi. Kapap, basit ve çok etkili dövüş stilleri kavramı haline geldi.

Kurucu

Merhum Haviv Galisko Kudüs’te doğup büyüdü. Kudüs şehrinin savunucularından ve yol açıcılarından biri olan “Hagana”nın bir üyesiydi. Moriah alayında bir asker, “Kattamon” ve “St. Simon” manastırı savaşları. “Hagana”nın ilk Kapap eğitmenlerinden biriydi. Haviv, savunma sanatının sırlarını bir İngiliz çavuşunun yanı sıra tugay askeri olarak görev yapan ve Yunanistan, İtalya ve Libya’da savaşan kardeşi Moşe’den öğrendi. Moşe, Kudüs’e giderken öldü.

Haviv Galisko, “Hagana”nın Kapap eğitmeniydi, daha sonra yaralanıp taburcu olana kadar IDF’de çalıştı ve Kudüs’teki YMCA’da Kapap eğitimine devam etti.

Sonunda Be’er Sheva’ya taşındı ve burada aynı anda Judo ve Karate dersleri alan ilk oğlu Moshe-Hai Galisko’ya ders vermeye devam etti.

1972 yılında oğlu Moşe’nin ilk Kapap ve Karate Eğitim Kulübü’nü açmasına yardım etti.

1979-1981 yılları arasında Gazze Şeridi’nin Yamit şehrinde Kapap eğitimi veriliyordu.

Haviv, 1987’den vefat ettiği güne (2005) kadar, kendi dünya görüşüne göre oğlunun İsrail’deki ve dünyadaki dövüş sanatları merkezini yönetmesine, eski ve modern Kapap eğitimleriyle ilgili her konuda yardımcı oldu.

Öğretmen Haviv, “sokaktaki mücadele yöntemleri değişti” diyordu, bu yüzden Kapap’ın alanın gerektirdiğine göre uyarlanması gerekiyor. Çeşitli karate türleri, Tayland boksu, jujitsu, Sambo güreşi, Arnis, Kali ve daha fazlası gibi İsrail’e “göç eden” dövüş sanatlarına karşı mücadeleye uyarlanması gerekiyor. Çeşitli ateşli silahlarla ve onlara karşı mücadeleyi öğrenmeye ve geliştirmeye yönelik sürekli çabalamaya devam etti.

Kapap Kursları

1. Temel Kapap kursu

2. Uygulamalı Kapap kursu

3. Kapap eğitmenlerinin kursu

4. Eşsiz kadınlara özel Kapap kursu

5. ‘Kubotan’ kursu (kişisel savunma anahtarlık)

Temel Kapap kursu:

Bu kurs, kendini savunma ve dövüş sanatları becerilerini kazanmak isteyen herkes için tasarlanmıştır. Kurs erkekler, kadınlar, gençler ve çocuklar için tasarlanmıştır. Günlük yaşamda karşılaşılabilecek potansiyel tehditlere karşı öz savunma becerisi kazandırır ve hemen hemen her mekana (sokak, ev, araba) uyum sağlar.

Pratik Kapap kursu:

Kurs esas olarak bir tür kendini savunma becerisini öğrenip edinmiş ve bu becerileri geliştirmek ve mükemmelleştirmekle ilgilenen kişiler için tasarlanmıştır. Bu kurs kursiyerin bilgi ve yeteneklerini geliştirecek ve onun savunma ve dövüş yeteneklerini daha iyi ve daha etkili hale getirecektir. Bu seviyedeki bir kurs özellikle güvenlik görevlileri, VIP koruyucu personel, polisler ve askerler için uygundur. Kurs, pratik silah atışlarını içerir (18 yaş üstü)

Kapap eğitmeninin kursu:

Bu kurs esasen Kapap’ı çeşitli ortamlarda eğitmekle ilgilenen herkes için tasarlanmıştır.

Kurs üç seviyeye ayrılmıştır

A Düzeyi: Temel düzey

B Düzeyi: ileri düzey

Seviye C : yeterlilik seviyesi

Seviye A :

Bu, tüm dövüş sistemleri ve stillerinin siyah kuşak seviyesi için tasarlanmış temel kurstur. Bu derste Kapap’ın kendine özgü tarzı üzerinde durulacaktır. Kursiyerler farklı ve sürekli değişen durumlarda dövüş taktiklerini ve dövüş tekniklerini öğrenecekler.

Seviye B :

Bu, birinci seviyeyi başarıyla geçen ve 18 yaşın üzerindeki kişiler için tasarlanmış ileri seviyedir. Bu kursta ileri dövüş koşullarının yanı sıra soğuk silah kullanımı ve pratik silahlı atışlar üzerinde durulacaktır. Ayrıca VIP koruması ve askeri muharebenin temelleri öğretilecek.

Seviye C :

Bu, Kapap eğitmen kursunun en yüksek aşamasıdır ve yalnızca birinci ve ikinci eğitim aşamalarını başarıyla geçenler için tasarlanmıştır. Bu aşamadaki vurgu Kapap eğitmeninin son geliştirmesi üzerinedir. Bu aşamada pratik silahla atış, ateşli silahla atış, operasyonel sürüş, çöl koşullarında hayatta kalma, saha eğitimi ve topografyanın uygulanmasına odaklanılmaktadır. Bu kurs yalnızca İsrail topraklarında gerçekleştirilecektir.

Açıklama :

Karşılaştırma amacıyla ve kamuoyunun profesyonel seviyeyi tahmin etmesine ve değerlendirmesine ve eğitmenlerin kurslarından birine katılmasına olanak sağlamak için:

A Düzeyi Dan 1-3 düzeyine uygundur

B Düzeyi Dan 3-5 düzeyine uygundur

C Seviyesi Dan 5-8 seviyesine uygundur

Tüm mezunlara Uluslararası Kapap Derneği’nden sertifika verilecek .

Kapap Derneği’ne üye olmak ve onu temsil etmek isteyen kulüp ve kuruluşlara uluslararası temsil ve tanınma belgesi verilecektir.

Benzersiz kadın kursu:

Kapap kadın programı, her kadının ihtiyaç anında uygulayabileceği çok çeşitli basit ve etkili kişisel savunma tekniklerinden oluşturulmuştur. Kapap, kadınların herhangi bir yerde herhangi bir fiziksel tehditle başarılı bir şekilde yüzleşmesini sağlayan harika ve basit bir araçtır. İş yerinde, sokakta, evde ve arabada ister sürücü ister yolcu olarak.

Kubotan kursu:

Kubotan 13 cm uzunluğunda ve 1 cm kalınlığında bir çubuktur. Çoğunlukla hafif metalden yapılmış olup, çubuğun kenarında anahtarlık olarak kullanılan ve böylece zararsız bir anahtarlık izlenimi veren bir halka bulunmaktadır.

İki çeşidi vardır: biri hafif sivri kenarlı, diğeri kesik kenarlı. (Bu sitenin mağazasındaki örnekler)

Talimat verilen savunma veya saldırılar Kubotan’ın kendisi veya anahtarlar tarafından gerçekleştirilir. Kavramalardan kurtulma, boğma ve arkadan veya önden tutma teknikleri Kubotan’ı kullanır. Kubotan eğitimi dinamik, ilgi çekici ve son derece keyiflidir. Bu eğitimin en önemli yanı, kursiyerin çok kısa bir sürede, hatta birkaç derste bile kendini savunma yeteneğini göstermesidir.

Kubotan dünya çapında yüzbinlerce kişi için bir öz savunma aracı haline geldi. Her yerde erkek ve kadınların anahtarlık olarak Kubotan’ı taşıdığı görülüyor.

IKU International Kapap Union